Дълговете на държавата към строителите стигнаха 3 милиарда лева

Държавата и общините дължат общо близо 3 милиарда лева на строителите от изпълнението на обекти по обществени поръчки. Парите са натрупани основно от неплатено финансиране по еврофондовете. Това каза пред в. „Сега“ изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков.

Вчера от бранша направиха пореден, но отново безуспешен опит да убедят парламента, че трябва да се попълнят дупките в бюджета за строителите. Преди последното за този мандат заседание ръководството на камарата се срещна с председателя на Народното събрание Михаил Миков. Камарата изпрати и писмо до всички парламентарни групи за финансовите проблеми.

Според камарата по спряната програма „Околна среда“ е в ход изграждането на обекти за над 2 милиарда лева, като натрупаните неразплатени към момента средства са над 500 милиона лева. По програмата за развитие на селските райони неизплатените от държавата суми са над 748 милиона лева. Повечето от тях са задължения към строителни фирми.

Миналата седмица министърът на околната среда в оставка Станислав Анастасов обяви, че ще бъдат осигурени 100 милиона лева от бюджета за плащания към изпълнителите на обекти, но до момента нищо не е направено, допълни Иван Бойков. Около 90 милиона лева са блокираните пари по програма „Регионално развитие“. Те също са основно към фирми от бранша. Строителите изграждат много обекти и по програма „Транспорт“, за които също са притеснени заради политическата несигурност.

„За съжаление в разговора с г-н Миков бяха изтъкнати основно политически аргументи против актуализацията на бюджета. Ние имахме и конкретно предложение – да се осигурят заемни средства във фонда ФЛАГ, който подпомага общините, така че те да ползват кредити и да се разплатят със строителните фирми. Но и тази идея не се приема“, каза Иван Бойков. Според него стотици малки, средни и големи строителни фирми и доставчици на материали и услуги са пред фалит. Още преди десетина дни от бранша заявиха, че не могат повече да покриват финансово изпълнението на проектите и предстои спиране на обекти за поне 1 милиард лева. „От 8 месеца строителите кредитират държавата. Банките от 2 месеца не дават заеми само срещу подпис, такъв финансов колапс за толкова много пари досега не е имало в сектора“, категоричен е Бойков.

НАДЕЖДИ

Очакванията на управляващите са парите по спряната програма „Околна среда“ да бъдат пуснати през есента. Това ще стане, ако експертите по програмата и ръководството на екоминистерството успеят да убедят Брюксел, че системите за вътрешен контрол вече работят добре и няма да бъдат допускани нови нарушения при провеждането на обществени поръчки. Според екоминистъра в оставка Станислав Анастасов парите трябваше да бъдат пуснати до края на юли. Това обаче така и не се случи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *