Дълговете ще задушат Атина

 
 

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Натискът върху Гърция се увеличава

Множат се съмненията в ефикасността на гръцката програма за икономии. Изгледите за конюнктурното развитие на страната са твърде оптимистични, предупреждават икономисти. Други смятат, че ситуацията там е безнадеждна.

 

 
Според преценката на водещи германски икономичски институти със своята програма за икономии гръцкото правителство не може да свие дефицита в държавния бюджет. „Набелязаните в плана за стабилизиране цели на гръцкото правителство изглеждат непостижими, въпреки взетото вече решение за драстични икономии“, пишат германските учени в своята пролетна експертиза.
И 2011 година ще е тежка
Причината е, че Атина изхожда от много оптимистични изгледи за конюктурното развитие на страната. Правителството иска през текущата година да намали с четири процента дефицита в държавния бюджет, като смята, че икномическият капацитет настраната ще отбележи спад от само 0,3 процента.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Гръцкото правителство да си свали розовите очила
Преди време и Гръцката емисионна банка предупреди за опасността от стопански спад от около два процента. И експертите смятат, че драстичните мерки за икономии ще обременят стопанското развитие през текущата  година. Според тях и през 2011 не може да се очаква доловимо стабилизиране на конюктурата, още повече, че ще са необходими по-нататъшни ограничения във финансовата политика, за да се постигне целта на програмата за икономии.
На Гърция не може да се помогне, казва пред вестник „Ханделсблат“ германският икономист Берт Флосбах. „Ако разгледаме нуждата от рефинансиране и дефицитите настраната, лесно можем да изчислим, че до 2012 година Гърция ще трябва да набави около 120 милиарда евро. Тя обаче никога не може да постигне това със собствени сили”, заключава Флосбах.
Атина – неспособна да се справи сама
Според неговата мрачна прогноза,  Гърция вероятно ще бъде първата страна, която ще се задуши в плащанията на лихви или пък още преди това, ако поради липса на доверие, не получи никакви кредити. Гърците не могат дасе спасят нито с помощта на икономиите, нито с увеличаването на данъците. Дори нарастването на БВП, което би било съпътствано с по-големи постъпления за държавата, няма да помогне на Атина да се справи бързо с огромните си дългове.
 

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *