Дългът на еврозоната нараства застрашително

Дългът в еврозоната е достигнал рекордни нива въпреки започналото икономическо възстановяване, което подчертава предизвикателствата, пред които са изправени правителствата по отношение преодоляването на кризата със суверенния дълг, коментира Бул Тренд Трейдър.

Програмата на ЕЦБ за количествени облекчения изтласка лихвените проценти до рекордно ниски нива, насърчавайки правителствата да заемат повече в началото на годината, въпреки сътресенията в Гърция.

„Увеличението се дължи на опортюнистичното заемане на някои държави при сегашните лихвени проценти, както и на малкото строги икономии при други. Сигурно е, че всеки който смята, че дългът в Европа намалява, е в дълбока грешка“, заяви Стивън Мейджър, ръководител на научните изследвани върху фиксирания доход в HSBC.

Сред държавите, използващи еврото, средното съотношение на дълга спрямо БВП е достигнало 92,9% през първото тримесечие на 2015, спрямо 92% през предишното тримесечие и 91,9% за същия период на миналата година, показаха данни от Евростат, статистическата агенция на ЕС.

Гърция продължава да бъде най-задлъжнялата нация в ЕС, като нейният дълг възлиза на 169% от БВП, но Италия, Белгия, Кипър и Португалия също са с правителствен дълг, който превишава 100% от БВП.

Нарастването на дълга се случва въпреки ускорението на възстановяването в еврозоната. Икономиката в региона е нараснала с 0,4% през първото тримесечие на годината, докато тази на САЩ се е свила.

Икономистите очакват растежът да продължи да се ускорява през годината, подкрепян от облекчената парична политика на ЕЦБ и по-евтиното евро, които следва да засилят вътрешното търсене и износа.

Но икономическият растеж все още е твърде слаб, за да компенсира обема на държавните заеми. Макар общият бюджетен дефицит в еврозоната да е намалял с повече от една трета от 2011-а досега, през 2014-а той все още остава 2,4%, показаха още данните от Евростат.

Някои страни, включително Германия, вече успяват да постигнат малък бюджетен излишък. Въпреки това задлъжнялостта във Франция и Испания в края на миналата година остава съответно 4% и 5,8% от БВП, а в Италия тя е достигнала 3%.

От началото на финансовата криза досега държавният дълг в богатия свят се е увеличил и има малко признаци за намаляване въпреки ускоряването на възстановяването. Икономиката на Великобритания е нараснала с 3% през миналата година, но държавния дълг като дял от БВП е продължил да се увеличава – от 87,3%% до 89,4%, поради високия бюджетен дефицит, възлизащ на 5,7%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *