Държавата дължи 100 млн. лв. на пътни фирми

100 милиона лева не е изплатила държавата на фирмите за строителство и поддръжка на пътища. Това съобщи Иван Бойковq председател на Камарата на строителите в България по време на конференция за инфраструктурните проекти в България.

Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” не е изплатил парите от сезон 2006 на фирмите, които строят и поддържат българските пътища. По думите на Иван Бойков пътният фонд е взел достатъчно пари от бюджетния излишък, за да се разплати с компаниите. От своя страна новият шеф на Фонда Милош Поцков потвърди, че дължи около 100 млн. лв. на строителните фирми. Сред тях са Холдинг „Пътища”, „Главболгарстрой” и „Биндер”. Средствата от излишъка не ни бяха достатъчни, за да се разплатим, обясни Поцков. Пътният фонд е взел от бюджетния излишък 240 млн. лв. и всички те са използвани за дълговете към строителните компании. От строителната кампания поискаха и инедксации по договорите по изплащането на сумите. Поцков увери, че ще бъдат пресметнати инфлацията и увеличението на цените при разплащането с фирмите. С най-голяма сума ще се индексират договорите, подписани преди три години.

Поцков отхвърли журналистически твърдения, че във Фонда все още работят хора с роднински връзки. Той бе категоричен, че в надзора на строителните обекти няма конфликт на интереси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *