Държавата е на път да сложи ред в СПА услугите

След 10 години настояване от страна на бранша държавата е на път да въведе ред в СПА услугите. Министерството на туризма оповести на интернет страницата си проекта на Наредба в този сегмент от туризма. Така се очаква да се повиши качеството на предлаганите продукти.

Обектите, които се рекламират като предлагащи лечебни и релаакс процедури, ще се делят на балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове, предвижда наредбата. Тя е към Закона за туризма и трябваше да бъде готова преди няколко години, когато се прие нов закон, но заради политическите турбуленции и смяната на правителствата това така и не се случи досега.

Документът определя изискванията към базата, персонала, оборудването и изграждането. Базите ще могат да действат като такива едва след издаването на специален сертификат.

Така за пръв път се дава точно определение в този сектор за видовете бази както и се задават конкретни критерии, на които те трябва да отговарят.

Кой кой е

Определя се, че балнеолечебният център или т. нар. Медикъл СПА, е този, в който се предлагат здравни процедури, базирани на естествени лечебни фактори. СПА центърът е този, в който се използва минерална или изворна вода за предлагането на разнообразни процедури и ритуали. В уелнес центъра се предлагат рекреативни и козметично-разкрасяващи процедури, антистресови програми и др. В таласотерапевтичните центрове ще се предлагат процедури, в които се използва морска вода, лечебна кал и др.

Посочва се, че ако на дадени изисквания съответният център е над заложените в наредбата критерии, това не може да компенсира недостатъците по други изисквания.

Без наличието на сертификат базите не могат да се рекламират като СПА или като някой от другите видове центрове. „Вече няма да може всеки хотел, който има басейн, да си сложи табела, на която пише СПА“, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя участва във втория конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм в Сандански.

Кой ще взима сертификат

Сертификатите ще се издават от министъра на туризма по предложение на експертна комисия във ведомството.

В наредбата са описани всички документи, които трябва да представят кандидатите за такъв сертификат, сред които са и такива удостоверяващи квалификацията на персонала. Това отговаря и на оплакванията на бранша, че недобросъвестни хотелиери ползват до обяд един служител да бели картофи в кухнята, а следобед да прави процедури.

Освен това се предвиждат и проверки на място, които да проверят дали базите отговарят на изискванията. До 7 дни след тези проверки се очаква да има предложение за издаването на сертификат или за отказ. До 14 дни след предложението министърът или упълномощен от него заместник издават документа. Ако се гледат заложените срокове, би трябвало да се приеме, че за по-малко от два месеца, ако всички документи и базите отговарят на изискванията, могат да получат сертификат. Той ще има валидност от 5 години и ще бъде придружен с табела, която се поставя на видно място в съответния обект.

Получилите сертификати ще бъдат вписвани в Националния туристически регистър. Според Ангелкова той трябва да е готов до края на август.

Персоналът – квалифициран и знаещ чужди езици

В Наредбата има подробен списък на елементите, които трябва да притежават терапевтичните центрове на отделните обекти – сауна, басейни, солни стаи, шоков басейн и др. Описано е също и какви специалисти трябва да има в отделните видове помещения. Специално е уточнено, че специализираният персонал освен конкретната квалификация трябва да владее и чужди езици. За СПА центровете конкретно е посочено, че басейнът трябва да е дълбок поне 1.2 м както и да няма трамплини и платформи за гмуркане. Описани са видовете кабинети, съдържанието на уредите в зоните за релакс и другите секции.

По оценки на на бранша около 20 на сто от приходите в туризма се дължат на СПА и културния сегмент. Това е и най-честото съчетание – СПА процедури и посещение на културни обекти.

По данни на Министерството на туризма през 2013 г. в България са дошли 2 хил. чужденци специално с цел здравен туризъм, докато миналата година с такъв мотив са пристигнали 28 хил.. души. „Това означава, че секторът има голям потенциал за развитие“, коментира Николина Ангелкова.

Тя посочи, че звеното за анализи във ведомството й предвижда от следващата година да води статистика по сектори.

В понеделник тя ще разговаря с министъра на здравеопазването Петър Москов, с когото ще се обсъдят възможностите у нас да се привличат чужди граждани, които по линия на здравните си осигуровки да ползват балнеолечебни процедури.Невъзможността в момента да си реимбурсират платените у нас суми за такива процедури, ги отблъсква. По оценки на самия бранш неговите загуби от липсата на такава възможност се равняват на стотици милиони евро годишно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *