Държавата замества САПАРД при замразените пари

Общо 270 земеделски стопани, кандидатствали за субсидия от САПАРД, все още чакат да потекат пари към сметките им. Това каза за “Монитор” шефът на агенция САПАРД Георги Желев.
Миналата година с позволение на Европейската комисия беше удължен срокът на предприсъединителната програма до края на 2009 г. Парите по 3 от мерките по нея, обаче, все още не са размразени и в момента държавата изплаща средствата на стопаните.
Мнозина са фермерите, които в момента са изправени пред фалит, алармираха наскоро от Асоциацията на земеделските производители. Много от банките са погнали задлъжнелитефермери заради забавяне на вноски.
Правим каквото можем. От април досега сме изплатили средства по 150 проекта на земеделци,обяснява Желев. Опитваме се да покрием по 60-70 проекта месечно, допълва той.
Ако се върви със същото темпо, до края на годината има шанс да бъдат изплатени всички средства на коректните бенефициенти.
Общо 80 млн. евро, или приблизително160 млн. лв., са средствата, които страната ни е усвоила до края на месец юни от европейските фондове.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *