Държавата извади 1800 тона керосин от резерва

Министър Трайков оглави вчера кризисния щаб, създаден да следи ситуацията след спиране на рафинерията на „Лукойл” в Бургас. Самият Трайков и от МС уточниха по-късно, че става дума за работна група.
Зам.-председател е министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. В нея ще участват изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов, директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов и председателят на ДА „Държавен резерв и военновременни запаси“ Станимир Пеев, както и заместник-министри на вътрешните работи и на финансите. Проблемът с горивата възникна след отнемането на лиценза  на Лукойл Нефтохим от Агенция Митници. Най-засегнати от кризата с горивата се оказаха летищата във Варна и Бургас, където трафикът по това време на годината е особено засилен.
Керосинът е за морските летища във Варна и Бургас. Летище Бургас има запас до понеделник. Насочени са допълнителни количества от летище Пловдив. Трайчо Трайков заяви, че летищата и сега имат гориво до понеделник. В Бургас са пренасочени и допълнителни количества и от летище Пловдив.
Запасите от гориво, които има Министерството на вътрешните работи, стигат без проблем за един месец. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, предаде Агенция „Фокус”. Надявам се, че няма да се стигне до ограничаване на функциите и задачите. Създали сме Кризисен щаб в Министерството на вътрешните работи под ръководството на Димитър Георгиев, заместник-министър на вътрешните работи, каза той. Министър Цветанов отрече горивото за патрулните коли на полицията да е ограничавано. Към настоящия момент няма такива разпореждания, каза Цветан Цветанов. Горивата се съхраняват в складовете на „Лукойл“ и на „Сакса”. Освобождаването им ще става, ако се наложи, дори и в почивните дни, обяви Трайков. Смятам, че това, което би имало смисъл, и е механизъм от страна на държавата, е нашият представител в Надзорния съвет в Нефтохим да поиска извънредно събиране на Надзорния съвет, където да се обсъди точката с монтирането на тези уреди, допълни той.Държавата притежава златна акция в рафинерията и има член в надзорния и съвет.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *