Държавата на Пурата

Щетите от контрабандата не са само за бюджета, пише „Капитал“.

Георги Георгиев-Пурата работи в митницата от 1994 г. По негови думи преди това е имал „транспортна фирма с 5-6 тира, които пътували из цяла Европа“. Занимавал се е с внос на автомобили, като прякорът му идва любимия му навремето модел мерцедес 300 SL, известен като „пура“.

От Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) твърдят, че веднъж станал митничар, Пурата се ползва от протекциите на бившата шефка на митницата на аерогара София Боряна Емилова. Тя е назначена на този пост по времето на бившия митнически шеф Емил Димитров-Ревизоро.

Пурата работи като шофьор на Емилова, а през над 10-годишната си кариера в митниците така и не се издига на висок пост. За първи път неговото име нашумя през пролетта на 2003 г. Тогава Пурата беше нареден до покойния Косьо Самоковеца, изчезналия Мето Илиянски и Цецо Хафти, митничарите Боряна Емилова и Чавдар Кънев в доклад на спецслужбите за контрабандата.

По това време Жоро Пурата е бил разследван от антимафиотите за участие в канали за нелегален внос на стоки.

В края на същата година един след друг са пребити шефката на митническото бюро в Суходол Наталия Даскалова и редовият митничар от аерогара София Румян Теохаров (чиято кола е взривена).

Тогава Георги Георгиев-Пурата е разпитван в СДВР, но до обвинение така и не се стига въпреки твърденията на тогавашния главен секретар на МВР ген. Бойко Борисов, че по ръцете му са открити следи от барут.

Заради назначена проверка в митницата на аерогара София шефката Боряна Емилова е временно отстранена от работа, а Пурата излиза в отпуск. Разследване на митническия инспекторат обаче не доказва вината й.

През 2004 г. името на Георгиев отново се появи в доклада на Центъра за изследване на демокрацията на тема „Транспорт, контрабанда и организирана престъпност“, в който се казваше, че Пурата е наследил „стройната система за обмитяване на рискови стоки по занижени цени“, създадена от Боряна Емилова.

В изследването се посочваше, че той изпълнява инкасаторски функции, като събира „таксите“ и ги разпределя „нагоре“ – към МВР и митническите шефове и „надолу“ – към служителите, през които минава стоката. Според доклада той е стигнал до тази позиция с насилие – като е пребил предшественика си Пламен Шунката. Докладът стига до извода, че Георги Георгиев е влиятелен колкото изчезналия висаджия Мето Илиянски.

Въпреки разкритията Пурата изчезва от публичното пространство близо три години, за да се появи с гръм и трясък в телевизионния праймтайм през есента на 2006 г.

Тогава предаване на „Нова телевизия“ разкри подробности за лайфстайла на Пурата и неговата дясна ръка – Радослав Живков-Джими, също митничар на летище София. Тогава се разбра, че Пурата има твърде луксозен автопарк (общо за близо 2 млн. евро), като естествено нито един от автомобилите не е на негово име.

Самият той обясни, че е рекламно лице на известна автокъща. Става ясно още, че през последните години Пурата е внесъл и декларирал близо 500 хил. евро – по негови думи получени като дарение от щедри бизнесмени и богата любовница.

След излъчването на предаването Пурата подава оставка и се „спасява“ от митническо разследване, като се лишава от 350-левовата си заплата. Проверка, стартирана в резултат на предаването, показва, че през 2005 г. Георги Георгиев не е бил нито ден на работа, но въпреки това през 2006 новата му шефка Мая Тошкова го оценила положително и той получил бонус.

В медиите дори се лансира твърдението, че Пурата е сътрудничел на контраразузнаването, но информацията бе категорично отречена от НСС. Лично той твърди, че е помогнал с информация за разбиването на каналите на Николай Методиев-Пилето.

В многобройните си интервюта в медиите той заяви, че е бил приятел с покойните Косьо Самоковеца и Иван Тодоров-Доктора. (Знае се, че Доктора е отивал именно на среща с Пурата, когато е бил застрелян.)

След предаването на „Нова телевизия“ прокуратурата стартира разследване срещу него и Джими. Въпреки че от близо година не е служител на митниците, Пурата е бил засичан многократно да влиза безпрепятствено на територията на митница аерогара София, което означава, че специалният пропускателен режим не е важал за него.

Радослав Живков-Джими

е бивш митнически инспектор в отдел „Внос“. Неговото име попадна в полезрението на медиите покрай Пурата. Това стана чак в края на 2005, когато вътрешният министър Румен Петков представи доклад за контрабандните канали и замесените в тях.

Истинска слава обаче той получава с репортажа на „Нова телевизия“, когато е заснет как управлява автомобил за близо 100 хил. евро. Имотното си състояние Джими обяснява с помощите, които получава от бившата си съпруга, която по негови думи работи в САЩ за филмовата компания Paramount pictures.

Проверка на Агенция „Митници“ по скандала показа, че в периода 2004-2006 той не е бил проверяван за корупция. Заради скандала с телевизионното предаване той е преместен дисциплинарно в отдел „Архив“ към митницата на аерогарата.

По непотвърдена информация Джими е бил сътрудник на отдел „Наркотици“ в ГДБОП, а преди това е работил в отдел „Стокова контрабанда“.

Ивайло Разложки-Тихия

е единственият действащ митнически инспектор от цялата група. Към момента на задържането му той е работил като младши митнически специалист в отдел „Внос“ към митницата на аерогара София.

Тихия попадна под прожекторите също във връзка с разкритията за Пурата, когато през есента на миналата година бе заснет да кара последен модел мерцедес. Тогава Агенция „Митници“ започна проверка на имотното му състояние.

Другите трима задържани

Григор Тотов, Вилислав Нешов и Стоян Петров, бяха представени като служители на спедиторската фирма „Политурс ФБ“. В действителност обаче двама от тях – Григор Тотов и Вилислав Нешков, са работили като шофьори, а Стоян Петров се е занимавал с внос.

Фирма „Политурс ФБ“ е собственост на братята Чавдар и Красимир Кръстеви. Съпругата на Чавдар държи друга фирма – „Политурс“, която според системата ДАКСИ е регистрирана на адреса, на който е и фирмата „Ченс интернешънъл трейд къмпани“ ООД, собственост на китайката Чен Ши Иан, позната повече като Голямата Чен.

Тя беше смятана за един от организаторите на контрабандата с китайско карго в България през 90-те години. По време на кабинета „Костов“ тя и китайският бизнесмен У Уей бяха изгонени от България за срок от 10 години по подозрение, че представляват заплаха за националната сигурност.

Според официалните съобщения на МВР двамата са нанесли значителни финансови щети на бюджета при митнически нарушения. Неофициално се говореше, че сред причините за експулсирането на двамата китайци са били и засечените контакти на Голямата Чен с представители на митническата администрация и низвергнатия от редиците на СДС по онова време Христо Бисеров.

Делото невъзможно

През есента на 2006 г. прокуратурата образува досъдебно производство срещу Джими и Пурата Пурата бе разследван за укрване на данъци и контрабанда на валута, а Джими – за документно престъпление.

„Приключихме делото за по-малко от четири месеца“, казва наблюдващият прокурор Станимир Димитров. Делото обаче не може да влезе в съда повече от три месеца.

Причината е, че в края на разследването Министерството на финансите, обжалвали прокурорско постановление. С това действие министерството е забавило делото с няколко месеца и вероятно то ще се гледа през есента.

От МФ отказали да се запознаят с материалите и евентуално да станат страна по делото, като заведат иск срещу Джими и Пурата за вредите, които те са нанесли на държавата. „Не получихме никакъв отговор. Явно държавата е много богата“, иронично добавя прокурор Димитров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *