Държавата не разполага с резерв от гориво за повече от 50 дни

Това показва отчета на Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запази“ за полугодието.
Неизпълнение на заложени цели е имало и през миналата година, когато като оправдание от агенцията посочват, че запълването на резерва е в пряка зависимост от отпуснатите от държавата средства.
През 2010 година, като страна-членка на Европейския съюз, България е имала за цел да осигури 70 дни резерв на населението и предприятията от сектор Енергетика в случай на природно бедствие или война. От тях неизпълнен на 100% е останал плана за 30-дневния резерв, който се запълва с държавни средства. В отчета е посочено, че той е бил изпълнен на 19.91 дни, което е под 50% от начертаната цел и е незадоволително като степен на изпълнение. Данните са били докладвани на Европейската комисия, която в случай на неизпълнение има право да налага „значителни глоби и санкции“, става ясно от бележките в отчета.
За тази година Брюксел е поискал от нас да създадем 80-дневен резерв. В отчета за изпълнението се посочва, че първите 50-дни са осигурени, но не за сметка на бюджета, а за сметка на задължените с договори към Държавния резерв лица. Останалите 30 дни следваше да бъдат създадени от агенцията, но „тя все още не е създала нива, обезпечаващи 30 дни потребление в страната по категории нефтопродукти, тъй като необходимите финансови средства за това не са осигурени“, пише дословно в отчета за изпълнение на плана за работа на агенцията.
Любопитен е въпросът дали гласуваният бюджет за закупуване на горива за нуждите на резерва е бил равен на миналогодишния и ако „Да“, дали една от причините за неизпълнението на целта за запълването му са по-високите цени на горивата през тази година, спрямо 2010 година? За първото полугодие на тази година Държавният резерв е реализирал приходи в размер на 725 хил. лв. и е имал разходи за 3.9 млн. лв. Приходите от собствена дейност възлизат на 135 хил. лв., от държавни такси са реализирани 16 хил. лв., а от събирани глоби, санкции и наказателни лихви са събрани 727 хил. лв.
Принципно приходи в службата постъпват от извършваните услуги като например анализи и измервания, както и от продажби на материали като амбалаж. В отчета обаче се посочва, че за периода януари – месец юни голямо част от приходите са формирани от събрани присъдени вземания за отклонени материали от външни съхранители, както и от глоби и неустойки за неизпълнени договорни отношения и наказателни постановления.
Резервът докладва още, че през първите шест месеца на годината е бил намален броят на външните складове, ползвани за съхраняване на държавния резерв, като стоките, застрашени от погиване или кражби са били преместени в собствени на агенцията бази, с което е реализирана икономия.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *