Държавата поема мултиплекса

Национална компания „Обществено цифрово радиоразпръскване“, която е държавно предприятие, ще изгражда, развива и експлоатира електронна съобщителна мрежа за наземно цифрово радиоразпръскване на програмите на БНТ и БНР (обществен мултиплекс).
Това предвижда правителственият законопроект за публичното радиоразпръскване, което парламентът обсъжда на първо четене на извънредното си заседание, съобщи БТА.
В същото време чрез министъра на регионалното развитие държавата учредява и търговско дружество по Търговския закон с не по-малко от 50 на сто участие в него, предвижда вносителят.
Основният му предмет е изграждане, развитие на електронната съобщителна мрежа за пренос на електронни съобщения, която да има статут на инфраструктурен обект.
За да има ефективна конкуренция, компанията няма да може да бъде радио и телевизионен оператор по смисъла на Закона за радиото и телевизията. Не може са участва в търговски дружества, които създават програми, предназначени за разпространение чрез електронни съобщителни мрежи, няма право да изгражда и експлоатира мрежа за пренос на радио и телевизионни програми.
Ограниченията са идентични с тези на предприятията, които ще спечелят конкурсите за мултиплексите в първата и втората фаза на цифровизацията, пише в законопроекта. Националната компания „Обществено цифрово радиоразпръскване“ ще се финансира от държавния бюджет, като може да формира приходи и от възнаграждения от обществените оператори, чиито програми разпространява, както и постъпления от търговска дейност.
Предвидено е БНТ и БНР да заплащат на дружеството за разпространение на програмите им, като във възнаграждението влиза цената за покриване на разходите по поддръжка на мрежата за наземно цифрово радиоразпръскване плюс печалба по смисъла на Закона за корпоративното подоходно облагане.
С преходните разпоредби се променя Законът за радио и телевизията. С измененията се дава възможност чрез националната електронна съобщителна мрежа през първия и втория етап да се разпространяват и програми на оператори, които имат разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс (радиочестотен спектър) за осъществяване на електронни съобщения чрез аналогово разпръскване с национален обхват, чийто срок изтича след 2010 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *