Държавата прибира по лев от всеки литър гориво.

Печалбата на литър гориво на бензиностанциите у нас е 12%, обясни Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация по Нова телевизия.

По думите му цените на бензина не падат със същото темпо, с което поевтинява петролът, тъй като във всеки литър гориво имало малко над 1 лев държавни вземания – акциз и ДДС, които са непроменими. „Има ценова котва, към която ние сме привързани“, обясни Делчев.

Няма в близка прогноза нещо, което да говори за увеличаване цените на горивата, увери той.

От своя страна говорителят на Комисията за защита на конкуренцията Марио Гаврилов заяви, че не знае дали във Варна има картел или не по повод това, че местна бензиностанция рязко свали цените на бензина и дизела.

„Насърчителен знак е, че фирмите, които се конкурират с въпросната бензиностанция, са приближили цените си до нейните. Ако имаше картел, те щяха да заложат по-ниски цени, за да могат да я изтласкат от пазара“, коментира Гаврилов, като допълни, че това не е изолиран случай и подобни бензиностанции има и в София, както и по магистрала „Хемус“.

Андрей Делчев на свой ред изтъкна, че е напълно логично големите вериги да могат да си позволят да заложат една цена на едно място, а друга цена – на друго, и това не е против закона.

„Има борба за локален пазар, която е предизвикана от пазарното поведение на един играч, който ние отказваме да коментираме, защото това си е негова пазарна политика, подчерта Делчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *