Държавата субсидира БДЖ и НКЖИ с близо 500 млн. лв. годишно

Правителството ще увеличи субсидиите към държавните предприятия в следващите три години, показва средносрочната бюджетна прогноза за периода 2018-2020 г. Най-много средства и занапред ще гълтат двата жп гиганта – БДЖ и Националната компания „Железопътна инфраструктура“.

За БДЖ „Пътнически превози“ е предвидена субсидия от 175 млн. лв. във всяка от идните три години. Част от бюджетната инжекция е за покриване на разходите по обществения пътнически превоз – дружеството е длъжно да вози евтино или безплатно определени категории пътници – ученици, пенсионери, военни и т.н. Тази част от сумата е като предни години. Но сега се предвижда БДЖ да получи допълнителни 35 млн. лв. от хазната за закупуване на нови вагони и локомотиви, както и за основен ремонт. Част от тези средства ще отидат за погасяване на задълженията на дружеството към банките по заемите за вече закупени влакове.

По 145 млн. лв. годишно ще получава от 2018 г. Националната компания „Железопътна инфраструктура“ за поддържането и експлоатацията на жп мрежата в страната. Това е увеличение с 10 млн. лева спрямо сумата, предвидена за 2017 г. Аргументът за завишението на средствата е по-големият ресурс, необходим за поддръжката и експлоатацията на новите активи, придобити с европари по програма „Транспорт“ до момента и невъзможността на НКЖИ да го осигури само със собствени приходи. Освен това е планирано завишение и на бюджетните трансфери, за да може държавното предприятие да изпълнява инвестиционната си програма. За целта в периода 2018-2020 г. дружеството ще получи и по 115 млн. лв. годишно, което е с 10 млн. лв. повече от тази година.

И „Български пощи“ ще разчитат на държавна помощ – по 15 млн. лева на година в периода 2018-2020 г. Причината е, че предприятието трябва да поддържа клонове и персонал и в малки населени места, където няма никаква рентабилност.

Столичната община пък ще получи догодина 26.5 млн. лв. субсидия за превозите на пътници по губещите линии на градския транспорт, като сумата е завишена с 3.5 млн. лв. За следващите две години средствата се увеличават с по 5 млн. лв. С по 5 млн. лв. ще се завишат и дотациите от държавния бюджет за покриване на разликата между евтините пътувания на ученици, студенти, пенсионери, военни и действителната им цена. През 2018 г. те ще достигнат 101.8 млн. лв.

Капиталов трансфер от 11 млн. лв. за всяка година до 2020 г. включително ще получи и ДП „Пристанищна инфраструктура“. Средствата са насочени за изграждане и поддържане на пристанищата за обществен транспорт.

Плюс-минус

Въпреки че държавата все още има собственост в стотици фирми, тя получава много малки приходи от тях като акционер. От всички предприятия и търговски дружества, в които има участие, догодина тя ще получи като дивиденти скромните 55 млн. лева, информира в.Сега. През следващите две години сумите ще са с по 5 млн. лева повече. Тези числа може би ще накарат противниците на приватизацията да се замислят дали е разумно държавните предприятия да се „пазят“ от частни инвестиции на всяка цена.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *