Държавата финансира спрените по ФАР обекти

Държавата поема ангажимента да финансира обектите, средствата за които бяха спрени по програма ФАР. Това заяви в Пловдив министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов.

Откъде ще дойдат парите, ще стане ясно, след като министър Орешарски докладва кой от тях по каква линия би могъл да бъде финансиран. Според Асен Гагаузов голяма част от тези обекти биха могли да си отидат в съответните оперативни програми. Спирането на европейските пари е засегнало строителството на пътния участък Ямбол – Елхово, друг път близо до Смолян и четири лота за индустриални зони. В нашата оперативна програма бенефициенти са предимно обществени структури – общини и държавни институции, затова тези обекти трябва да бъдат завършени. Някои от тях ще влязат в оперативните програми, а други ще тръгнат по линия на капиталното строителство, обясни министър Гагаузов и добави:

„Тези обекти, които трябваше тази година да започнат, няма да започнат по ФАР, ще започнат по друг начин. Този начин ще бъде уточнен, след като министър Орешарски докладва кой от обектите, по каква линия би могъл да бъде финансиран, защото моето мнение е, че една голяма част от тези обекти биха могли да си отидат в съответните оперативни програми. Когато се гласува, да речем за следващата година 300 милиона за пътища в България, една част от тези пътища ще бъдат тези, които в момента не се финансират по ФАР”.

Той съобщи още, че вчера е разписал документите, с които се дава старт на проектирането на обекта за водоснабдяване на Пловдив и няколко съседни общини от каскада „Въча”. Проектът е на стойност близо 300 милиона лева и ще бъде финансиран от държавата.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *