Държавата ще дава субсидии за газификация

Субсидия с определен размер за покупка на газов котел обмислят вицепремиерът Томислав Дончев и министрите на екологията, на регионалното министерство и на енергетиката. Идеята е с предвижданите стимули да се разшири Националната програма за енергийна ефективност, съобщи пред в. „Сега“ Томислав Дончев. Той не уточни размера на помощта, тъй като тя все още се обсъжда и прецизира. Целта е да се постигне ускорена газификация, която да замени мръсното отопление на въглища и други твърди горива, заради които България често пъти попада сред наказаните от ЕК.

Неотдавна експерти алармираха, че расте броят на хората, които се топлят на твърдо гориво, дори в големите градове. Причината е, че за тях инвестицията в природен газ е твърде голяма, въпреки че самото отопление е едно от най-евтините и екологично чисти. „Замърсяването на въздуха с фини прахови частици е проблем. В зависимост от ресурса, който имаме, ще продължим с мерки за подобряване на автомобилния парк. Много по-тежко предизвикателство обаче е използването на твърдо гориво за отопление в бита. Там мерките не са нито евтини, нито лесни“, каза наскоро Дончев.

В момента под 3% от българските домакинства се отопляват и ползват природен газ, което е проблем. В ЕС средното ниво е над 36%. По думите на Дончев в момента стимулите за газификация се уточняват, но през септември те ще бъдат представени в окончателния си вид. Тогава ще станат ясни и критериите, на които ще трябва да отговарят домакинствата, които ще имат право на кандидатстване. По програма „Околна среда“ пък се предвижда да се отпускат нисколихвени кредити за слънчеви колектори на еднофамилните жилищни сгради. „Но говорим за колектори, а не за ВЕИ инсталации“, поясни Дончев.

Според шефа на Института за енергиен мениджмънт Славчо Нейков е нужно да се търсят всякакви възможности за подпомагане на битовата газификация, включително и да се използват европари. „Както се намират способи за санирането, така трябва максимално бързо да се намерят механизми за подпомагане на битовата газификация, защото тя също е пряко свързана с енергийната ефективност“, коментира той пред в. „Сега“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *