Държавата ще издава ваучери за до 1800 лв. за обучение на безработни

Ваучери с номинална стойност между 140 лв. и 1800 лв. ще се издават от Агенцията по заетостта (АЗ) за обучаващите се безработни и заети лица по две приоритетни оси на оперативна програма (ОП) „Развитие на човешките ресурси“.
Раздадените ваучери ще бъдат вписвани в регистър, с което се цели контрол и прозрачност при финансирането на обученията, реши правителството.
Предвижда се професионално обучение да преминат над 100 хил. души.
След получаването на ваучер конкретният човек може да се включи в обучение за придобиване на първа, втора или трета степен на квалификация по част от професия, както и за обучение за придобиване на ключови компетентности съгласно Европейската квалификационна рамка.
Ваучери няма да бъдат предоставяни за придобиване на професионална квалификация по професии в сферите на горското, земеделското и рибното стопанство, а също и в сферата на културата и за творчески изяви.
Номиналната стойност на ваучерите зависи от вида и продължителността на обучението. Услуги по обучение ще могат да предоставят обучаващи организации, институции или центрове за обучение, които отговарят на определени условия и са включени в списък, утвърден от изпълнителния директор на Агенцията по заетостта и съгласувано със Съвета към него. Право да бъдат включени в този списък ще имат доставчици на услуги, регистрирани по Търговския закон или по Закона за юридическите лица с нестопанска цел или създадени по друг пункт от действащото законодателство.
Кандидатите да осъществяват обученията не трябва да имат прекратени договори, свързани с разходването на средства от националния бюджет или бюджета на Общността, поради виновно неизпълнение през последните две години. Те не трябва да имат още изискуеми задължения към държавния бюджет, да не са в производство по несъстоятелност или ликвидация; да бъдат представлявани от лица, които не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер и да разполагат с оборудвана за целите на съответното обучение база в рамките на населеното място, в което ще се извършват обученията.
Заявленията за включване в списъка ще се подават в АЗ, която ще извършва проверка за съответствие на кандидатите с условията, предвижда още постановлението. Териториалните структури към Агенцията, съвместно със съветите за сътрудничество към бюрата по труда в страната, ще извършват текущия контрол на изпълнението на дейностите по места и на качеството на предоставяното обучение.

Лицата, получили ваучери за обучение, ще могат самостоятелно да избират вида на обучението, неговата продължителност и обучаващата институция сред включените в списъка на АЗ. Финансирането се осигурява изцяло от оперативната програма.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *