Държавата ще продаде дела си в Енергото

Министерството на икономиката и енергетиката държи по 33% от електроразпределителните дружества в София, София-област, Плевен, Варна, Горна Оряховица, Стара Загора и Пловдив.

Мажоритарните им дялове бяха продадени в три пакета в края на 2004 г. Първите три ЕРП-та са собственост на чешката ЧЕЗ, по две държат Е.ОН и EVN. Сделките станаха в края на 2004 г.

Новите собственици вземат мерки да няма печалба. Държавата не е получавала дивиденти за остатъчните си дялове. Когато има собственост, е нормално тя да носи приходи, каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров в интервю за „Стандарт“.

Той вече е поставил въпроса за формирането на цените на ЕРП-тата и печалбите им. На тази база държавата ще реши какво да прави с дяловете си, но най-простият вариант е да се освободи от тази собственост, коментира Димитров. Според договора за приватизация на 7-те дружества продажбата на остатъчния дял е предвидена за по-късен етап.

Не е записано, че дяловете първо трябва да се предложат на мажоритарните собственици. Така за тези 33% може да стартира отворен за всички кандидати конкурс.

Един от вариантите, разработен от предишния министър Румен Овчаров, беше тези миноритарни пакети да се включат в т. нар. енергиен холдинг, който ще обедини всички държавни фирми от сектора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *