Държавната помощ в ЕС намалява

Държавната помощ в Европейския съюз намалява, отчете днес Европейската комисия и изтъкна, че това е много положително явление, предаде БТА.

Последният преглед на Комисията за отпусканите в Европейския съюз държавни помощи обхваща 25 страни-членки (без България и Румъния). Според него, общият размер на тези помощи през периода 2004-2006 г. е бил 48 милиарда евро (0,43 на сто от Брутния вътрешен продукт- БВП), докато през периода 2001-2003 г. отпуснатите помощи са били 53 милиарда евро или 0,5 на сто от БВП, предава в. „Дневник“ .

Тенденцията към намаляване се дължи в голяма степен на десетте новоприети страни в Европейският съюз през 2004 г., които продължават да синхронизират отпускането на държавни помощи с правилата в Европейския съюз, отбелязва Европейската комисия.

Според Комисията още два фактора са допринесли за намаляването на държавните помощи, което е официално изискване и на Съвета на Европейския съюз.

Единият е, че Европа се намира в период на икономически растеж, вторият – че е започнало значително намаляване на държавните помощи, отпускани за каменовъглищния сектор в страните-членки на съюза.

Очевидно е, че отпускана държавна помощ се съобразява все повече с Лисабонската стратегия за икономически растеж и увеличаване на работните места в Европейския съюз. Могат обаче да се положат още усилия по отношение на научно-изследователската дейност и иновациите.

Все пак одобрените бюджети от около 12 милиарда евро за изследователска дейност и развитие през следващите години е знак, че държавите в Европейския съюз се възползват от допълнителните възможности, предоставяни от разработената от Европейската комисия нова рамка за изследователска дейност и развитие, заяви Нели Крус, която отговаря за въпросите на конкуренцията в Европейската комисия.

Европейската комисия съобщи, че данни за отпусканите в България и Румъния държавни помощи ще бъдат включени в следващия й преглед по темата, който ще бъде публикуван през пролетта на 2008 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *