Държавните енергийни фирми губят милиони в КТБ

„Битката“ за връщането на блокираните във фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) пари на държавните енергийни дружества у нас изглежда е обречена. В момента само те са затънали с десетки милиони левове въпреки влошеното си финансово състояние. Вчера енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че ще направи всичко, което позволява законът, за да се върнат част от парите. По думите й обаче вероятността това да се случи е минимална.

Неотдавна и финансовият министър Владислав Горанов заяви в интервю за „Капитал“, че е малко вероятно синдиците да успеят да съберат повече от една трета от вземанията на трезора.

В момента само „Топлофикация-София“, която се води общинско дружество, има блокирани около 80 млн. лв., заради които преди време бе уволнен шефът й Стоян Цветанов. Според списък на вземанията на кредиторите на КТБ, публикуван преди седмици, всички дружества под шапката на държавния „Български енергиен холдинг“ (БЕХ), както и самият холдинг, имат сериозни средства в КТБ. Газовият оператор „Булгартрансгаз“ има да взема 60.33 млн. лв, „Мини Марица-изток“ има да получава 18 млн., а НЕК – 15 млн. лев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *