Държавните медии изправени пред фалит

Субсидията на БНТ за 2011 г. е предвидена да бъде 60 100 000 лева, за БНР – 49 065 000 лева, а за БТА – 4 185 000 лева.Това съобщи Владимир Петров – директор на дирекция „Държавни разходи“ в Министерството на финансите, на заседанието на парламентарната комисия по културата, гражданското общество и медиите, цитиран от БТА.. На него народните представители обсъждат проекта на бюджета за 2011 г. на Министерството на културата, на обществените медии и на СЕМ. За Съвета за електронни медии е предвидена субсидия в размер на 1 240 000 лева.
Генералният директор на БНТ Вяра Анкова посочи, че ако предложената субсидия за телевизията за 2011 г. се запази и ако дългът й към БТК продължава да е 18 000 000 лева, БНТ ще „обяви фалит през следващата година“.
Заместник-генералният директор на БТА Борислав Чалъков каза, че агенцията ще се справи с предвидения бюджет за 2011 г., но „тези средства изправят БТА на санитарния минимум“. Необходими са ни ресурси, за да внедрим световната практика – видеосервиз и да дигитализираме архива на БТА, който е национална ценност, посочи Чалъков.
Красимир Велчев от ГЕРБ заяви на заседанието на парламентарната комисия по културата, гражданското общество и медиите, че ще се настоява пред министрите и пред премиера между първо и второ четене на бюджета за 2011 г. предвидените средства за култура за догодина да бъдат увеличени. На народните представители от „Коалиция за България“ и от ДПС Велчев каза, че какъвто и бюджет да им бъде представен, те нямало да го подкрепят.
От „Атака“ съобщиха, че ще подкрепят проектобюджета на първо четене, но се надяват да бъде увеличено финансирането за културата между първо и второ четене.
След почти тричасово обсъждане, комисията прие предложения проект на бюджета за култура за 2011 г. с 9 гласа „за“, 5 гласа „против“ и с един „въздържал се“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *