Държавните предприятия ще дават 60% от печалбата си като дивидент на държавата

Предприятията с държавно участие в капитала ще разпределят по-малка част от печалбата си под формата на дивидент в полза на републиканския бюджет. На редовното си заседание в сряда правителството прие процентът на отчисления от печалбата да е 60 вместо досегашните 70%. От обхвата на разпореждането са изключени лечебните заведения за болнична помощ, тъй като източниците им на финансиране са прекалено ограничени.

Сроковете наближават

Срокът за внасяне на дивидента в полза на държавата е 29 май 2015 г., а за дружествата, които изготвят консолидирани отчети — до 15 юли 2015 г. В решението на правителството е записано, че въпреки свиването на дела изпълнението на приходната част на държавния бюджет за 2015 г. в частта на неданъчните приходи от дивиденти ще бъде изпълнено.

Редът за определяне и сроковете за плащане на дивидент за държавата се базира на разпоредби от закона за държавния бюджет и на съответен поднормативен акт за неговото изпълнение. През миналата година кабинетът „Орешарски“ обаче реши да намали процента с разпореждане на Министерския съвет. Тогава беше постановено, че дължимият към държавата дивидент ще бъде свален с 10 процентни пункта. Предишният кабинет имаше намерение дивидентът, който държавните дружества ще внасят в бюджета, да намалява плавно с по 10% всяка година и през 2016 г. да бъде 50%.

Гореща тема

Дивидентът от държавните дружества се превърна в гореща тема през 2009 г., когато финансовият министър Симеон Дянков вдигна рязко ставката на отчисленията от 50% на 80%. Това бе част от усилията за увеличение на приходите за бюджета, което обаче доведе до затруднения някои държавни фирми.

За 2013 г. държавните дружества внесоха в бюджета едва 54.3 млн. лв. Това бе най-ниското ниво за последните 8 години. Сред причините за разминаването между планирано и изпълнено бяха изтъкнати влошените финансови резултати на държавните фирми. За 2012 г. държавата събра 423.4 млн. лв. плюс допълнително още 88 млн. лв. от 10 дружества, за които се счете, че това няма да влоши финансовото им здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *