Държавният дълг нарасна до близо 23% от БВП

Държавният дълг на България в края на юли 2014-а година възлиза на 9,4242 млрд. евро, показват данни от последния месечен бюлетин „Държавен дълг“ на Министерството на финансите, цитирани от Money.bg. Това означава, че само в рамките на месец българският държавен дългсе е повишил с близо 1,31 млрд. евро(с над 2,5 млрд. лева).

Основна причина за повишението на дълга е емитирането на еврооблигациина международните капиталови пазари, показва докладът на финансовото министерство. Със събраните от външната емисия средства ще се покрие плащане по облигациите на т.нар дълг на Милен Велчев, чийто падеж е в началото на следващата година.

Вътрешните задължения през юли са в размер на 3,9253 млрд. евро(понижение от 4,1292 млрд. евро през юни), докато външните задължения (външния дълг на България) са в размер на 5,4989 млрд. евро (ръст от 3,9867 млрд. евро към края на юни).

Според Министерството на финансите в края на отчетния период (края на юли) делът надържавния дълг възлиза на 22,8% от брутния вътрешен продукт(БВП) на страната (при 19,7% през юни), като делът на външния държавен дълг е 13,3% (при 9,7% в края на юни), а на вътрешния държавен дълг е 9,5% от БВП (понижение от 10% през предходния месец).

По този важен финансов параметърБългария все още остава в дъното на „негативната“ класация за държавния дългв целия Европейски съюз и далеч под европейския лимит за дълг от 60% от БВП.

В структурата на държавния дългв края на юли вътрешните задължения заемат дял от 41,6%, а външните – от 58,4%, като валутната структура на дълга има следните стойности: 58,8% от дълга е в евро, 31,2% – в левове, 9,1% – в щатски долари и 0,9% от държавния дълг е в други валути.

Плащанията по държавния дълг през юли възлизат на 622,1 млн. лева. Във валутната композиция на плащанията от началото на годината най-съществен е делът на тези в лева – 79,5%, следван от 13,9% на тези, деноминирани в евро, и 6,1% на плащанията в щатски долари.

Държавногарантираният дълг през седмия месец на 2014-а година достига 372,1 млн. евро, от които 21,3 млн. евро са вътрешните държавни гаранции, а съотношението държавногарантиран дълг към БВП е в размер на 0,9%, показва последния месечен доклад „Държавен дълг“ на финансовото министерство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *