Държавният дълг на Япония гони 300% от БВП

Държавният дълг на Япония ще достигне три пъти размера на икономиката на страната до 2030 година. Освен ако правителството не направи нещо, за да контролира разходите, предупреди Международният валутен фонд, предаде CNN.

Властите в Токио вече натрупаха дълг с размер около заплашителните 245% от годишния Брутния вътрешен продукт на страната – или повече от 1 квадрилион йени (11 трилиона долара).

„Публичният дълг на Япония е неустойчив при сегашните политики. Необходим е

убедителен средносрочен план за фискална консолидация, който трябва да се стреми да намали дълга“, посочи в четвъртък МВФ в свой доклад.

Нееднократно Международният валутен фонд подтиква Япония да контролира гигантския си дълг. Държавата все още се възстановява от дългогодишен дефлационен период, по време на който правителството взимаше амбициозни заеми, за да финансира програми, насочени към стимулиране на растежа.

МВФ казва още, че третата по големина икономика в света трябва да постигне баланс между растежа и намаляването на дълга.

Токио трябва да направи структурните реформи приоритет на своята политика. Страната е постигнала някои значими промени като част от икономическия план „Абеномика“ на премиера Шиндзо Абе, но може да се направи много още.

Едни по-конкретен план в това отношение „осигурил доверието на частния сектор за бъдещата посока на фискалната политика и това е позитивно за потреблението и за инвестирането“, зявява Калпана Кочар, зам.-директор на МВФ за Азия и Пасифика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *