Държавният дълг порасна с 50 млн. лева и се оскъпява

Министерството на финансите (МФ) съобщи вчера, че успешно е пласирало облигации за 50 милиона лева на аукцион в понеделник. Те са част от емисията държавни ценни книжа, която бе отворена още през март. Падежът е на 26 септември 2016 г. Подадените поръчки са били за 161.1 милиона лева, или за тройно по-голяма сума, което е показателно за високия интерес и доверието на инвеститорите, се подчертава в съобщението на МФ. Почти половината ДЦК (49%) са придобити от банки, една трета са отишли при пенсионни фондове, близо 16% са купени от гаранционни и доверителни фондове, а под 3% – от застрахователи, обяви МФ.

Новият дълг е с доходност 1.51 на сто, става ясно от съобщението. От финансите изтъкват, че у нас правителството се финансира далеч по-евтино на фона на сродни и близки нам държави. Например подобни облигации носят на притежателите им 2.30% доходност в Полша, между 2.72 и 2.76 в Румъния, Унгария и Хърватия и цели 9.11% в Турция.

Това е факт, но също така е вярно, че финансирането на българската държава поскъпва. През май МФ пласира книжа със същата срочност с над половин процентен пункт по-евтино – 0.83 на сто. Тенденция на поскъпване има и при 5-годишните ДКЦ, както показа аукционът на 11 август.

Според емисионния календар на финансовото ведомство за август и септември е предвидено пласиране на ДЦК за 528.5 млн. лева. В същото време през септември имат падеж ДЦК на стойност 300 млн. лв., а в края на октомври – за 400 млн. лв. След като в края на юни за спасяването на ПИБ банките поеха петмесечна извънредна емисия ДЦК за 1.2 млрд. лева, държавата ще трябва да погаси този дълг на 30 ноември т.г. Така до края на годината МФ трябва да изплати ДЦК за общо 1.9 млрд. лева. Заради извънредната юнска емисия заради банковата криза Министерството на финансите направи „пауза“ и спря обявените за юли търгове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *