Държавният дял в Е.ОН България може да намалее

Дали електроразпределителните дружества наистина са в лошо финансово състояние, е работа на регулатора да прецени, каза Трайков. Той съобщи, че в бюджета си за 2011 г. Е.ОН предвижда загуба и за да се справи с това като мажоритарен собственик, иска да увеличи капитала си. Сега държавата е пред дилема – дали като собственик на 33 процента от дружеството да увеличи капитала си, за да запази същия размер на своя дял от компанията, или да не дава пари и съответно да намали дела си в Е.ОН, посочи Трайков.
Компаниите правят своите разчети и казват какви инвестиции са им необходими, регулаторът трябва да провери разчетите на дружествата, заяви министърът по повод на искания от дружествата скок на цените. Според Трайков единственото, което държавата в лицето на ДКЕВР, може да направи е да внесе възможно най-голяма прозрачност при определяне на цените и на разходите на дружествата. Трайков каза, че нищо хубаво не струва евтино и инвестициите в подобряване на мрежата струват пари, а целта на МИЕТ е да се увеличат парите у българското население и доходите на българите да се изравнят с европейските.
В отговор на въпрос Трайков каза, че заключението от анализа на МИЕТ за съотношението между цените на петрола, цените на производители и цените на дребно у нас е, че няма аномалии. Ако представители на дребните търговци на горива смятат, че има картелни цени, трябва да сезират Комисията за защита на конкуренцията, каза Трайков.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *