Държавният ни дълг се увеличава с 30 млн. евро

Спрямо предходния месец юли дългът бележи ръст от 30 млн. евро в номинално изражение. Причината е новото вътрешно финансиране с държавни ценни книжа (ДЦК).  В края на август делът на държавния дълг към брутния вътрешен продукт (БВП) по прогнозни данни за 2011 г. възлиза на 14%, като делът на външния държавен дълг е 8,5%, а на вътрешния държавен дълг е 5,5% от БВП.  В структурата на държавния дълг в края на периода, вътрешните задължения заемат дял от 39,2%, а външните от 60,8%.
Данните на министерството показват още, че към края на август основната част от задълженията на страната ни са в евро (55,4%), в левове са 26,6% от задълженията ни, а в долари – 15,4 на сто. Извършените плащания през август възлизат на 25,7 млн. лева.
Държавногарантираният дълг през месец август достига до 599,5 млн. евро. В номинално изражение държавногарантираният дълг бележи намаление приблизително с 1,9 млн. евро спрямо нивото в края на предходния месец.  Това се дължи основно на извършените плащания през месеца. Към края на август вътрешните държавни гаранции са в размер 3,5 млн. евро. Съотношението на държавногарантирания дълг спрямо БВП е 1,6%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *