Държавното ГУСВ излъга бъдещи новодомци

Девет софийски семейства са на път да загубят платените си на „зелено“ жилища, заради финансовите проблеми на държавното предприятие „Строителство и възстановяване“ (ДПСВ) .

Апартаментите, които в момента се продават на публичен търг заради задължения на фирмата – наследник на ГУСВ, към частни кредитори и НАП, се намират в кооперация в столичния жк „Овча купел“.

Строежът започва през 2007 г., като купувачите сключват предварителни договори, според които стойността на апартаментите трябва да бъде платена на 6 вноски. Издигането на сградата върви по план, а семействата плащат вноските си и година по-късно кооперацията на ул. „Маестро Кънев“ е завършена. Но когато трябва да бъдат издадени нотариалните актове и собствеността да бъде прехвърлена, започва отлагането.

От държавната компания 2 години не успяват да се справят с издаването на нотариалните актове. Докато през октомври 2010 г. деветте семейства с ужас разбират, че жилищата, които са платили почти на 100%, са изнесени на публичен търг от частен съдия-изпълнител, за да бъдат погасени дългове на фирмата към кредитори.

По-голямата част от излъганите семейства живеят под наем и са теглили огромни кредити, за да платят на „Строителство и възстанoвяване“ апартаментите. Първият търг е спрян ден преди края му, но само няколко седмици по-късно е обявен втори, чийто срок е до 4 януари 2011 г.

Запор заради 100 хил. лв.

„Изпълнителното дело е заведено след постъпил иск при мен от кредитор. Дългът на държавната фирма към него е около 100 000 лв. Но това, което мога да ви кажа е, че държавното предприятие дължи 7 милиона лева на НАП, която автоматично става основният взискател по изпълнителното дело. Отделно много други имоти на „Строителство и възстанoвяване“, освен тези конкретни жилища, се продават или са продадени вече. Конкретният търг може да бъде спрян само по желание на кредитора, който е завел иска“, обясни пред Дир.бг частният съдия-изпълнител Ирина Кирезиева, която в края на септември е завела изпълнителното дело и е наложила възбрана на жилищата.

По закон държавата е с право на присъединен кредитор, а купувачите на зелено, които имат само предварителен договор, са доста назад в списъка в кредиторите. Юристи съветват в такива случаи да не се разчита само на предварителни договори. Българското законодателство допуска издаване на нотариален акт и при по-ранен етап на строителство

В министерството е имало сигнал от потърпевша още през месец май т.г., че бившето ГУСВ не прехвърля платените вече имоти. Но така и не са предприети никакви мерки.

Девет семейства на улицата

Забавеното прехвърляне на апартаментите било по вина на предходните управляващи на предприятието, казаха от министерството.

Все пак голяма част от останалите апартаменти в сградата са били прехвърлени на собствениците им, само 9-те жилища, които сега се продават от съдия-изпълнител, не са. Обяснението на ГУСВ пред потърпевшите било, че тъй като имали данъчни задължения, не са могли да получат данъчни оценки и оттам да извършат прехвърлянето. Когато те попитали защо прехвърлянето е избирателно, им отговорили, че били намерили пролука и започнали да прехвърлят, но били изненадани от кредиторите преди да успеят да завършат процеса.

„С малки дeца съм, живея под наем. Платил съм 99% от стойността на това жилище. Инакрая ми казаха, че не са го прехвърлили на мое име, защото не могли да се свържат с мен по телефона. А аз всеки месец от 2009 г. досега съм ходил в управлението на фирмата да питам какво става“, разказа пред Дир.бг Ангел Пенчев, един от потърпевшите.

По думите на Доника Иванова, чийто апартамент също е обявен за публична продан, на срещите в МРРБ са заявили, че ще се опитат да им помогнат като друга държавна фирма се яви на търга, купи жилищата и им ги прехвърли.

„Не знам обаче как ще стане това. Освен това ми пратиха списък с имоти, за да си избера евентуално един като обезщетение вместо запорираното ми жилище. Икогато се обадих и казах, че съм склонна да приема един от апартаментите в списъка, ми бе отговорено, че всъщност този списък не е актуален, защото е от 2000 г., а тези жилища били отдавна продадени. И ми предложиха сграда на бивша казарма в Суходол. Не знам какво да кажа, подиграват се с нас“, казва жената.

На Ангел Пенчев пък му предложили, ако иска да получи имот на ДП „Строителство и възстанoвяване“ в Стара Загора, който е в строеж и не се знае кога ще бъде въведен в експлоатация.
И двамата са избрали държавната фирма, защото вярвали, че ще избегнат съдбата на хилядите измамени от частни строителни фирми.

Преди дни за същия проблем съобщиха и от Плевен. Там отново 9 семейства са на път да останат без апартаментите си, платени на държавното предприятие на „зелено“. Триетажната кооперация на улица „Индже войвода“ 17 трябвало да бъде построена още на 31 декември 2008 г., но и върху нея впоследствие е наложен запор и тя се продава на търг, пише в. „Стандарт“.

Варианти за решаване на дълговата криза

Според последния финансов отчет за 2009 г. дълговете на дружеството още миналата година са били 72 млн. лв., като най-много – 41 млн. са авансите от клиенти за предстоящо строителство.
Тези дни ръководството на ДП „Строителство и възстанoвяване“ трябва да представи пред министъра мерки за оздравяване на дружеството.

В отговор на въпроси на Дир.бг, от Министерството на регионалното развитие и благоустройството отговориха, че за да бъдат върнати парите на купувачите, е необходимо или да бъде отпуснат заем на предприятието, или да бъде реализирана продажба на недвижим имот. Те търсят решение за казуса с деветте семейства, като преговарят с кредитора за прекратяване на процедурата по публична продан и вдигане на възбраните.

Пред „Труд” строителният министър Росен Плевнелиев твърди, че рано или късно апартаментите ще бъдат завършени, но не крие, че дружеството в момента не разполага с никакви свободни средства, за да довърши обектите си.

Ако обаче мерките за оздравяване не сработят, ще се върви към фалит, призна той. Тогава хората, инвестирали в неполучени жилища, ще се явят като кредитори на ДПСВ и вземанията им трябва да бъдат удовлетворени от разпродаденото имущество.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *