Дянков: Горивата ще поевтинеят от есента

Това прогнозира пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.
От Министерство на финансите още през пролетта писахме до ЕКОФИН за по-различно изчисляване на акцизите не само на горивата, но и на всички стоки, това ще започне да се разглежда през есента, припомни той.
Има още 7-8 държави в Източна Европа, които работят с нас по този въпрос. Ще пробваме, но това няма да ни помогне нито тази, нито следващата година, тъй като трябва да има одобрение от целия Европейски съюз.
Според министър Дянков е трудно да се намери одобрение от целия Европейски съюз. Ние няма как да се наложим на Европейския съюз, категоричен бе той.
Дянков коментира и скока в цените на храните.
Държавата и определени министерства не могат да направят кой знае какво. Например, в САЩ има твърда цена на млякото, по причина, че се то употребява от децата, но това не е политика, наложена от държавата или от министерство, а от това, че децата винаги трябва да имат мляко.
Засега акцентът в бюджета е увеличаване на пенсиите, каза Симеон Дянков за евентуално увеличаване на доходите на гражданите.
От МВР също искат увеличение – 25%, посочи финансовият министър. Средната заплата в МВР е доста по-висока отколкото аз очаквах – тя е 1004 лв. Те искат 25% увеличение, което е 1280 лв., което ще ги направи второто най-богато министерство. Хубаво е да се зададе въпросът трябва ли МВР да е толкова богато министерство, попита Дянков и бе категоричен в отговора си – 25% увеличение няма да получат в никакъв случай. Освен това, продължи той, освен че получават 1004 лв. средно, те имат и най-дългите отпуски.
Няма да има диференцирана ставка за ДДС през следващата година, защото ако има, то това би било грешен, популистки начин. Например, ако има диференцирана ставка за лекарствата, голяма част от хранителните добавки и напитките ще станат лекарства, което ще позволи големи измами с ДДС. Не смятам, че това е добрата финансова политика, каза Дянков.
За положението в БДЖ финансовият министър каза, че там с години се е разрушавало. Според Дянков министър Ивайло Московски се справя много добре. Предишни министри са теглили заеми, които после трябва да се плащат, общо три заема са взели от Световната банка, посочи Дянков. Държавата не е длъжна на БДЖ, категоричен е министърът.
Над 100 милиона даваме в последните години за спорт, това трябва да спре, каза още Симеон Дянков. 23 милиона са отишли директно за подготовката на олимпийците, но парите са много повече, тъй като имаме домакинства, както например с волейбола. Парите, които са отишли за подготовка на олимпийците са поне 50-60 милиона, а възвращаемостта е много ниска, допълни той.
Решението, според него е, олимпийската подготовка да се централизира, парите да не минават през федерациите. Преди около 2 години ми се струваше добре да се дават повече пари за медали, но сега вече не е добра идеята. Например, сребърният медал – това е цялата ми заплата за 4 месеца. Трудът ми за този мандат всъщност се оценява по-малко отколкото сребърен медал за олимпиадата, каза Дянков.
Той припомни и това, че спорните училищата са закрити при Костов, премахнати са всички треньори при Весела Лечева.
Има примерно 106 федерации, от тези федерации е важно кои федерации могат да обучават деца, така ще инвестираме само в някои от тях, посочи финансовият министър. Проверките от Министерство на финансите продължават, в момента се проверяват около 20 федерации, в 4 са установени големи нередности.

finansi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *