Дянков и Орешарски кръстосаха шпаги по време на парламентарния контрол

Финансовият министър Симеон Дянков и предшественикът му Пламен Орешарски се скараха за управлението на фискалния резерв по време на парламентарния контрол. Дянков обвини предшественика си, че по негово време 14% от фискалния резерв на страната е бил в 17 търговски банки. Миналата седмица Орешарски коментира, че не е правилно пари от фискалния резерв да се слагат на депозит в банки. Ето какво още казаха Симеон Дянков и Пламен Орешарски:

„Моят екип се натъкна на едно тайно споразумение. Тъй като вече разсекретих този документ, мога да кажа, че става въпрос за допълнително споразумение, сключено между господин Орешарски и господин Искров, управителят на БНБ. Това споразумение позволява допълнително още 1 млрд. лв. по тяхно усмотрение да се депозира в търговски банки от фискалния резерв. С други думи, по време на управлението на тройната коалиция една голяма част от фискалния ни резерв е бил несигурен. Не само че е бил несигурен, а това е било правено тайно“, каза Симеон Дянков.
„Господин вицепремиер, тайните споразумения са за това да не се огласяват. Но тъй като вашият стил на управление не зачита елементарни правила, ще ви отговоря на въпроса. Имахме такова споразумение през октомври, когато в цял свят цялата банкова система получаваше огромни публични фондове, и то водещи банки, за да бъдат спасени буквално. Имахме превантивно споразумение, ако стигнем до необходимост, да действаме по аналогичен начин“, каза от своя страна Пламен Орешарски
Симеон Дянков съобщи още, че всички засекретени документи във финансовото министерство ще се направят достояние на обществото, а на всеки три месеца ще се дава информация за състоянието на фискалния резерв.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *