Дянков: Най-лошата част на кризата ще е в края на година

Няма да се увеличават данъците в рамките на 2010 година, каза Симеон Дянков. Очакваме най- лошата част на кризата да бъде в края на 2009 и началото на 2010 година, казавицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на пресконференция в Министерския съвет.
Бюджет 2010 е направен на основата на спад в икономиката от 2%, съобщи той.
Според Дянков в средата на следващата годината, Министерство на финансите ще може да направи нова прогноза в зависимост от това, как се развива икономиката.
Той посочи, чегрешките в плана Станишев с невръщането на ДДС са затруднилиоще повече развитието на средния и малкия бизнес.
Отначалатото на следващата годинаще бъде намален ДДС с 2%, каза още Дянков.
Догодинапреките данъци ще се запазят на нивото, на което са и няма да има увеличение, а промени в търговския закон ще позволят за разкриване на ЕООД вместо да се иска капитал от 5 000 лв., изискуемият капитал ще е от 1 евро, допълни той.
Дянков открои като иновация възможността сегашната средносрочна макрорамка на бюджета да бъде преразгледана на 15 юни следващата година. По думите му тогава ще се състои полугодишен разговор и тогава ще може да бъде поправен бюджетът за 2010 година.
След анализът на икономическите показатели и при увеличение на доходите е възможно увеличение на заплати и пенсии.
Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов заяви, че през следващата година няма да се намалява обезщетението за безработица.
Заедно със синдикати и работодатели ще бъдат обсъдени възможностите за увеличаване на минималната работна заплата, минималната пенсия, пенсията за старост и социалните плащания след 15 юни 2010 година.
Министър Младенов съобщи, че днес ще бъдат дадени на прокурора материалите за източването на бюджета чрез средствата за инвалидите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *