Дянков най-сетне не сгреши: пак отказа на магистратите

Министърът на финансите Симеон Дянков отговори на писмото на Висшия съдебен съвет от 4 януари, в което се иска да бъде отпуснат допълнителен лимит в размер на 28 337 288 лева за сметка на преходния остатък към 31 декември 2009 г.
От ВСС помолиха за потвърждаване на отказаните служебно на 23 декември 2009 г. платежни нареждания. Парите трябваше да се разпределят като поощрителни премии за магистратите по решение на ВСС.
След като влязохме в новата година обаче, важат лимитите по новия бюджет. Ето защо, ако искат да разпределят пари за миналата година за сметка на преходния остатък, на ВСС бе необходимо разрешение от МФ.
Във връзка с искането за допълнително отпускане на средства трябва да се има предвид, че Министерството на финансите няма нормативно основание да даде съгласие за увеличаване на разходите над одобрените за съдебната власт от Закона за държавния бюджет за 2010 година за сметка на отчетения предходен остатък в края на 2009 година, аргументира се в писмото си Дянков.
Редът за неговото ползване е регламентиран в Закона за съдебната власт, съгласно който неизползваните наличности от предходната година могат да бъдат ползвани за компенсиране неизпълнението на приходите по бюджета на съдебната власт за съответната година, което обстоятелство може да бъде отчетено през последното тримесечие на годината, пише Симеон Дянков в писмото си.
Той се позовава на чл. 361, ал. 5 от Закона за съдебната власт, какъвто не съществува; ал. 4 от същия член обаче казва, че неизпълнението на приходи за настоящата година може да е за сметка на неизползвани пари от предходната година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *