Дянков написа нова бюджетна формула

Още тази седмица започват консултации с всички парламентарно представени политически партии, тъй като пактът изисква промени в Конституцията. В пакта за стабилност ще бъде записано, че ако икономиката е нагоре, съответно бюджетното салдо трябва да се подобрява с не по-малко от 37% от реалния ръст. Това се случва при условие, че публичният дълг спрямо БВП е над 20 %. Ако е под 20 %, финансовото министерство ще има по-големи възможности, обясни Симеон Дянков.
„Да се гарантира балансирана бюджетна позиция и недопускане на дефицит над 3 % – това не означава, че винаги дефицитът ни ще бъде под 3 % или ще сме на излишък”, категоричен бе финансовият министър. Той посочи, че в зависимост от прогнозирания ръст за следващата година, правителството ще изчислява салдото по тази формула. „Ще има и механизъм за изключения – той ще се задейства в критични ситуации, например природни бедствия”, коментира още Дянков.
Друга мярка в пакта за стабилност е да се ограничава преразпределителната роля на държавата до 37 % от БВП. „Това са средните стойности за последното десетилетие. То е започнало с 41 – 42 % преразпределителна роля, а в момента е 35,5 – 36 %. Ние имаме възможност за още малко преразпределение, което трябва да отиде в най-важните сектори – например образование”, допълни Дянков. Той уточни, че в тези сметки не се включват средствата от ЕС. „След години, когато България стане сред най-богатите държави в ЕС, най-важната мярка е тази: преразпределението”, допълни Дянков.
Третата мярка изисква промените в преките данъци да се правят само с мнозинство от най-малко 160 депутати. „Мярката цели да покаже, че не само сегашното, но и всички бъдещи правителства ще се придържат към фискална дисциплина, която ще отличава България от всички останали държави в Европейския съюз”, категоричен бе Дянков.
Докато не бъде приет пактът за финансова стабилност, няма да бъдат направени стъпки за влизане в ЕРМ 2 механизма, предхождащ влизането в еврозоната, каза още финансовият министър Симеон Дянков

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *