Дянков не отстъпи за ДДС в туризма

Министърът на финансите Симеон Дянков заяви, че единна ставка от седем на сто ДДС за туризма е невъзможна.
По време на дискусия по темата Симеон Дянков посочи, че ако се приеме подобно предложение, каквото предлага браншът, фискът ще загуби около 15 млн. лева, предаде БТА. В момента ставката за организираните почивки е 7%, а за индивидуалните е 20%.

Същевременно Дянков заяви, че не може да има отлагане на въвеждането на единна ставка за индивидуалните и груповите пътувания от 2012 г., както иска браншът, защото изискването на ЕК е това да стане от 2011 г.

Финансовият министър смята, че през следващите дни дебатът трябва да се фокусира върху това какъв да е размерът на ставката, така че да не губи бюджетът. Предложението за въвеждане на единна ставка не е фискална мярка, ако не беше гневното писмо на Европейската комисия, нямаше да си говорим сега, посочи министърът.

По-рано днес Дянков уточни, че България е поела задължението пред ЕК за въвеждане на равна ставка на ДДС за организираните и индивидуалните туристи още 2006 г. Той отбеляза, че Комисията сега ни напомнила, че този ангажимент вече е трябвало да бъде изпълнен, а не е и ни очаква голяма финансова санкция.

Дянков добави, че глобите не могат да се обжалват. Според него по-малките и средните хотели, които се занимават главно с неорганизиран туризъм, всъщност ще спечелят от тази промяна. Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов припомни, че предложението за въвеждане на единна ставка в туризма е заради необходимостта от синхронизация на начина на прилагане на националния Закон за ДДС с евродиректива.

Дебатът по размера на ставката продължава с идеята да не се изземва повече от туристическия бранш, но и да не губи фискът през 2011 г., допълни Горанов. Близо 70% от реализираните у нас почивки за година са пакетни и включват не само нощувка и настаняване, а и транспортни разходи, храна застраховка и всички други услуги, предлагани от туроператорите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *