Дянков не позна за дефицита през септември

Бюджетният дефицит на месечна база през септември възлиза на 73.6 млн. лв., съобщи Министерството на финансите.

По първоначални данни обаче, съобщени преди две седмици от министър Дянков,дефицитът беше62.3 млн. лв.
Така сметките на финансовия министър не излязоха с11.3 млн. лв.
В разпространеното до медиите съобщение се подчертава, че дефицитът на месечна база е намален над 5 пъти още презавгуст. За юли той е бил 564,3 млн. лв., за август – 92.3 млн. лв.
За момента подобряването на салдото на месечна база е все още само по линия на строгите ограничения в разходите.
През последното тримесечие на годината се очакват и ефекти от мерките за повишаване на събираемостта на приходите, с което всички усилия са насочени за постигане на стабилна бюджетна позиция в края на годината.
Това ще позволи и поддържане на размера на фискалния резерв на относително стабилно ниво, което като част от международните валутни резерви на страната е в подкрепа на паричния съвет.
Приходите и помощите поконсолидираната фискалнапрограма(КФП – държавния бюджет, заедно с този на НЗОК, НОИ и др.) към края насептември са в размер на 18525,3 млн. лв., или 56,9% от планираните за годината в ЗДБРБ за 2009 година. Отчетените постъпления са 88,8% от тези за същия период на миналата година.
Общата сума на данъчните постъпления (вкл. приходите от осигурителни вноски) към края на месец септември възлиза на 14868,0 млн. лв., което е 80,3% от общите постъпления по КФП.
Приходите в частта на преките данъци са 3021,8 млн. лв., което е 61,1% от планираните за годината.
Към края на месец септември бюджетното салдо по консолидираната фискална програма е отрицателно в размер на 552,3 млн. лв., което се формира от дефицит по националния бюджет в размер на 590,5 млн. лв. и превишение на приходите над разходите по европейските средства в размер на 38,2 млн. лева.
Фискалният резерв към 30.09.2009 г. е в размер на 7691.4 млн. лева.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *