Дянков реже парите на протестиращи фермери

Надявам се, че са достатъчно разумни да не стачкуват и да блокират страната. (Дянков вероятно има предвид евентуални протести на фермери – б.р.) Ако обаче тръгнат това да го правят, ние сме в процес на бюджетна процедура и тези пари, които сега им се дават от бюджета, лесно могат да бъдат преразпределени към другите сектори, категоричен е Дянков.
От няколко дни насам от Асоциацията на зърнопроизводителите в България обясняват, че в началото на годината вицепремиерът заедно със земеделския министър Мирослав Найденов са им обещали в бюджета за догодина да има 570 млн. лв., но вместо това са заложени 340 млн. лв. Липсващите 230 млн. лв. ще намалят националните доплащания за обработваема земя, които се дават от бюджета. Именно заради липсващите пари преди няколко дни бе обявен план за продажба  на активи, включително земя.
Зърнопроизводителите настояват за среща с премиера Бойко Борисов, тъй като подписаното по-рано през годината споразумение с правителството всъщност е било парафирано от вицепремиера Дянков поради отсъствието на премиера.
Животновъдите съм убеден, че ще са много радостни, ако получат допълнителни пари от бюджета и това ще е напълно възможно и аз ще съм първият, който ще го предложи, каза министърът. Дянков добави, че не е имало намерение  да се дават допълнителни 230 млн. лева за зърнопроизводителите, а въпросът е за преразпределение в рамките на бюджет, който е идентичен с този за настоящата година. Преди дни министър Найденов призна, че такова споразумение има.
До проектобюджет 2012 никога от държавния бюджет не са давани пари за животновъди и за растениевъди. Тази година сме предложили 60 милиона лева да отидат за животновъди, това е над европейските плащания, а част от бюджета на Министерството на земеделието да отидат за други растениевъди, където се включват и пчелари, домати, чушки, общо взето зеленчуците, които досега въобще не са били покривани от държавния бюджет, обясни Дянков.
По думите му – спорът е не какъв е общият бюджет, а дали парите, които сега отиват за други сектори в земеделието, трябва по някакъв начин да се компенсират на зърнопроизводителите. Отговорът е не, няма да се компенсират. Това са възможностите на бюджета и не е редно един сектор, който вече 6-7 години е получавал големи държавни субсидии, да продължава всяка година да иска по-големи и по-големи държавни субсидии, каза министърът.
 Всяка година се увеличават с 10% европейските плащания за единица площ за производство на пшеница. През следващата година българските фермери ще получат не 50% от субсидиите, които получават фермерите в старите страни-членки, а 60%. Така според договора за присъединяване на страната ни към ЕС към 2016 година българските земеделски производители вече ще получават 100% от субсидиите, които получават фермерите в другите страни от ЕС.
Към тези средства страната ни има право да изплаща национални доплащания. Това, обаче, е възможност, но не и задължение. Няма европейски регламент, който да определя размера на националните доплащания, затова Дянков обясни, че има възможност за преразглеждане изцяло на темата дали въобще зърнопроизводителите трябва да получават средства от държавния бюджет.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *