Дянков: Част от фискалния резерв да стои в търговски банки

Смятам, че е по-изгодно част отфискалния резерв да стои в търговски банки, тъй като там лихвите са по-високи, заявиднес пред журналисти вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.
Той посочи, че например към момента 2-3 млрд. лв. от фискалния резерв на България, който е общо към 8 млрд. лв., може да се съхранява в търговски банки. Министърът обаче не уточни кои банки има предвид и по какви критерии евентуално ще бъдат избирани съответните финансови институции.
По думите на Дянков фискалният резерв при съхранението си в БНБ има лихва от 0,3-0,5%, докато ако е в търговска банка, лихвата ще е 6%.
Според пресмятанията на финансовото министерство ако от 1998 г. досега част от резерва се е съхранявал в търговски банки, то размерът му досега е щял да бъде почти двоен.
На въпрос на Investor.bg защо смята, че предишните правителства не са прибегнали към тази мярка Дянков каза, че по принцип това не се изисква от закона, а се одобрява от Народното събрание (НС), в случай че го предложи правителството. В държавния бюджет за 2009 г. по думите на министъра изискването е фискалният резерв за годината да не пада под 6,3 млрд. лв., но не е указано, че средства може да има и в търговски банки. Тоест въпросът законово се поставя само под какво ниво да не пада фискалният резерв, а не как да се влага.
По същата логика Дянков обяви, че е било по-изгодно част или изцяло резервът на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) да се съхранява в търговски банки, а не в БНБ, където към момента стои при лихва от 0,2%. Натрупаният резерв на касата през последните няколко години е близо 700 млн. лв. „Този резерв ще се използва.“ Как точно и по какви направления ще бъде предложено от Министерски съвет и одобрено от Народното събрание.
Във връзка с големите финансови задължения на някои болници в страната Симеон Дянков коментира, че фалитът на болниците не е решение на проблема, още повече че част от задълженията се дължат на недоброто им ръководство и източване на средства от тях.
До края на годината в НС ще бъде внесен нов закон за лечебните заведения, който ще покаже как ще се преструктурират те, т.е. част от болниците ще намалят функциите си и ще се превърнат в хосписи. Така за тях ще са необходими по-малко средства.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *