Д-р Мохд Абуаси: Кадафи не е изчерпал силите си

Журналистът д-р Мохд Абуаси заяви в интервю за ТВ +, че нещата в Либия не са токова прости, колкото изглеждат и ще отнеме доста време, докато проблемите се решат. „Кадафи не е изчерпал силите си. В Либия доста племена все още го поддържат, особено в западната част на Либия и на юг. В същото време на изток структурите на опозицията имат доста проблеми – в организационен и структурен аспект“, каза още журналистът. „Кадафи има военна мощ, която не е използвал, например, ракети с голям обсег. Кадафи е човек, от който може всичко да се очаква“, добави той. Ето защо и вождът не решавал за множеството политически проекти, които се предлагали в момента.
„Независимо от всичко в Либия все още има български граждани, ето защо България не бърза да признае Националния съвет на Либия като единствен представител на страната. Мисля, че позицията засега е правилна. Създаването на бъдещи отношения с Либия започва сега. Нека не сме наивни – не става дума само за демокрация в Либия, всички държави имат техните интереси“, коментира Абуаси.
По думите на журналиста силата и влиянието на „Ал Кайда“ срещу режима на Кадафи били преувеличени. Към този момент тя не представлявала повече заплаха в Либия, отколкото в която и да е друга държава, където има структури. Ако „Либийската воюваща група“ (клон на „Ал Кайда“) се влеела в новото управление, ето тогава щяло да стане опасно.
„Франция и Англия, и НАТО – ако искаха да решат битката в Либия, това можеше да стане за един месец, но те не са сигурни какво ще стане след това. Нямат доверие на опозицията в Либия. Защо подхванаха всичко това ли – има два варианта, един от които е конфликтът в Либия да доведе до дългосрочни сблъсъци между Изтока и Запада – и така ту едната, ту другата страна да бъдат изнудвани за петрол“, каза още д-р Мохд Абуаси.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *