ЕБВР подпира гръцките банки у нас с 300 млн. евро

Европейската банка за възстановяване и развитие/ЕБВР/ ще отпусне кредит на дъщерните банки на три гръцки финансови институции – това са Юро Еф Джи Пощенска Банка, банка Пиреос и Обединена българска банка. Това съобщи Стефка Славова, представител на Европейската банка за възстановяване и развитие за България, Полша и Албания.
От банката са провели срещи с премиера Бойко Борисов и с президента Георги Първанов за инвестициите, които институцията има намерение да направи у нас през следващата година.
Общата сума, която ще бъде отпусната на трите български банки, е 300 милиона евро и е част от програмата на ЕБВР за подпомагане на гръцките банки в размер на близо 1 милиард евро. Славова обясни, че първия транш от  парите за трите банки в България е 150 милиона евро и ще бъде отпуснат тази година, а втората половина от сумата – евентуално догодина. Парите ще бъдат предназначени за отпускане на кредити за развитие на малките и средни предприятия.
Инвестициите на Европейската банка за възстановяване и  развитие /ЕБВР/ в България  до края на годината ще надхвърлят 500 млн. евро, каза още Стефка Славова. Делегация на борда на директорите на ЕБВР е на посещение в България от вторник в рамките на поредица консултации в страни, в които банката работи. Целта на посещението е да се определят новите приоритети на ЕБВР, каза Славова. 
Досега са подписани договори за 341 млн. евро инвестиции в страната – основно заеми във финансови институции и корпоративния сектор, посочи Славова. Тя добави, че до края на годината инвестициите ще надхвърлят 500 млн. евро, което е рекорд, досега те са били в рамките на 200-230 млн. евро годишно. Предвид кризата ние увеличихме нашите инвестиции тук, понякога това не са само кредити, а и гаранции за бизнеса, съвети за компаниите в професионалната работа, каза Херберт Юнк, ЕБВР. Това ще бъде най-голямата инвестиция на банката, като първият транш от финансирането ще бъде през тази, а другият през следващата година – съответно по 150 млн. евро. През миналата седмица са сключени договори с Пиреос Банк и Юробанк И Еф Джи,  а до края на октомври предстои да се подпише договор за финансиране и с ОББ.
В стратегията на банката за следващите години ще залегне финансиране на проекти в областта на енергетиката и енергийната ефективност, проекти на общините и на частния сектор – финансови институции, предприятия, посочи Хербаерт Юнк. Ще се опитаме да намерим стратегия, която да помогне на България да достигне до по-развита икономика и да увеличи стандарта на живот, добави той. За 2011 г. смятаме, че ще има промяна, надяваме се, че търсенето в Европа ще бъде достатъчно голямо, за да може българската икономика да спечели от това, коментира финансистът. 
Даниел Берг /ЕБВР/ посочи, че за България е особено важно да работи за намаляване на енергоемкостта в производстото и за саниране на жилищни сгради. От ЕБВР посочиха, че ще предоставят и занапред кредитни линии за енергийна ефективност. С министър Плевнелиев водихме разговор за намиране на материални стимули за семействата за изпълняване на проекти за енергийна ефективност, посочиха от банката. Засега е задържано, но е и отказано финансирането на проект за асфалтиране на около 300 улици в Пловдив, каза Славова в отговор на въпрос. Тя посочи, че според експерти по-добре ще бъде първо да се направи анализ на движението в града и местата със задръствания и сред това да се пристъпи към преасфалтиране и ремонти на улици. 

 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *