ЕБВР препоръча затягане на банковата дисциплина

Предотвратяването на макроикономическите и финансови дисбаланси, както и засилване на конкурентоспособността – за това трябва да се борят правителствата от Централна и Източна Европа, за да върнат икономиките към растеж, коментира президентът на институцията Томас Миров.

Той препоръча затягане на макроикономическите рамки с цел избягване на свръх дефицити, както и строг контрол на банковото кредитиране, за да се предотврати надуването на нов балон, подобряване на образователните системи, особено в средното образование, на страните от региона, създаване на по-ефективни социални институции и трудови пазари, както и регионална интеграция.
Той допълни, че именно с цел  преодоляване на последствията от кризата е подготвена и новата Програма за устойчиво развитие на ЕБВР, по идея на самия Миров. По думите му, целият централно- и източноевропейски регион се нуждае от коренно нова програма за устойчиво развитие и растеж, която да отразява „уроците на кризата”.
Пред политическите лидери на страни от Централна и Източна Европа, както и пред Борда на директорите на банката, Томас Миров каза, че ЕБВР е направила инвестиции за 7.9 милиарда евро миналата година, в отговор на кризата. В полезрението на банката е попаднал финансовият сектор, като по силата на Виенската инициатива, са подпомогнати търговски банки и други финансови институции. Освен това, с усилията на ЕБВР западните банки с клонова мрежа в страни от региона не са се изтеглили, с което се е запазила стабилна банковата система на страните.
Томас Миров обясни още, че въпреки затегнатата икономическа ситуация, ЕБВР си е поставила изключително амбициозни цели и тази година. Целта на институцията е да играе ключова роля в процесите по възстановяване на централно- и източноевропейските икономики.
На годишната среща Бордът на директорите на банката ще вземе окончателно решение за увеличаване капитала на банката. Засега бордът е подкрепил идеята на Миров и се очаква утре следобед той официално да обяви увеличението.

Миглена Иванова, пратеник на DarikFinance.bg в Загреб

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *