ЕБВР увеличава финансирането за България с 25% до 250 млн. евро за 2009 г.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) взе решение да увеличи финансовия си ангажимент към България за тази година с 25% спрямо това за всяка една от предходните две години, като финансирането за страната ни ще достигне 250 млн. евро.
Това заяви президентът на ЕБВР Томас Миро при подписването днес в София на меморандум за разбирателство между финансовата институция и правителството на България. От българска страна меморандумът беше подписан от министъра на финансите Пламен Орешарски.
Миро посочи, че финансирането на банката за България ще бъде насочено главно в четири посоки. Първата, за която ще отиде половината оти финансовия ресурс, е за подпомагане на банките в страната да подкрепят корпоративния сектор чрез отпускане на кредити.
„Друго направление е свързано с това да се подкрепят здрави компании, които поради кризата изпитват някакви затруднения, като подкрепата ще е с цел увеличаване на производителността им предвид бъдещия икономически растеж“, обясни Томас Миро.
Третото направление на подкрепа ще бъде насочено за повишаване на енергийната ефективност, а последното направление ще е ориентирано към спомагане средствата от ЕС да достигат до общините чрез фонд ФЛАГ.
Във връзка със състоянието на финансовата система у нас президентът на ЕБВР коментира, че от финансова гледна точка България е в много по-добро положение от съседните страни. „И България обаче като другите страни няма как да не е засегната от спада на икономическата активност вследствие на икономическата криза“.
Миро посочи още, че българските банки нямат токсични активи и имат достатъчно ликвидност, затова не са проблемни. „Но и вие ще усетите въздействието на кризата върху банките с това, че те отпускат по-малко кредити и на по-висока цена, което затруднява достъпа до финансиране на фирмите. А това е проблем, с който искаме да се справим тук и навсякъде другаде“.

Мая Цветкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *