Евакуиран българин: В Либия не беше страшно

Това заяви българинът Георги Айрянов след завръщането си от Либия през Москва, предаде БГНЕС. Айрянов окачестви случващото се в Джамахирията като „нещо недобро за либийския народ“. „Това, което западните държави се опитват да направят, според мен, не е точно“, каза Айрянов, коментирайки започналата на 19 март операция на Запада и някои арабски страни срещу диктатора полковник Муамар Кадафи. Нещо повече, Айрянов не изключва, че „голямата част от либийския народ може би ще подкрепи лидера си“. Попитан дали местните жители са използвани като жив щит, за защита от бомбардировките, той отговори: „Не знам кой как го разбира това нещо. Ако вие решите сама да отидете и да застанете и да подкрепите някой човек, как ще го разберете? Като жив щит или, че някой ви е принудил? Има деца, които отиват, за да го видят него (Кадафи – бел.ред.). Никой не ги е задължил да отидат там“. На въпрос защо е пропуснал първите възможности да се завърне, Айрянов каза: „Не съм искал да се прибирам. Просто ние се надявахме, че тези неща ще минат много бързо. Ние не очаквахме, че ситуацията ще ескалира до такава степен и ще продължи толкова дълго. Очаквахме, че ще има някакви размирици и ще си отминат, както е било и друг път. Но този път се намесиха и външни фактори. Трябва да ви кажа, че ако не бяха се намесили, ние щяхме да си останем“, посочи българинът, връщащ се от Либия. На аерогара София Георги Айрянов беше посрещнат от своя стар приятел доктор Здравко Георгиев – един от българските медици, пострадали от режима на полковник Кадафи. „Познавам се с Жоро Айрянов от 2004 г., когато той още работеше в българското посолство. Сега през цялото време ние сме поддържали връзка“, сподели той. Попитан защо не са се завърнали по-рано неговите приятели, доктор Георгиев каза: „Какво ще правят тук? Както каза Валя Червеняшка- хората се прибират в държавите си, където се грижат за тях. А те какво да правят тук? Те са там от много години и им е трудно да напуснат. Там са им домовете, всичко“. Доктор Георгиев напълно разбира хората, които са останали в Либия, въпреки сложната ситуация. „Откакто станаха събитията, съм ги призовавал да се върнат. Но тези, които останаха там, напълно ги разбирам. Те са хора на възраст и ще им е много трудно да си намерят работа в България. Знам какво е положението, а и всички вие го знаете“, констатира с тъга той. От началото на бунтовете в Либия срещу режима на полковник Муамар Кадафи около 300 българи са се евакуирали от там. В страната остават около 200 българи. 7 наши сънародници, сред които Георги Айрянов, успяха да напуснат Либия с помощта на самолет на руското министерство на извънредните ситуации. Те излетяха за Москва от град Джерба в Тунис.
Външно минитерство призовава българските граждани, които все още пребивават в Либия, да напуснат страната. На 4 април 2011 г. в пристанището на Триполи ще акостира украинският десантен кораб „Константин Олшански“ . Капацитетът на кораба е около 500 души.
Всички български граждани, желаещи да бъдат евакуирани, следва да се обърнат към българското посолство в Триполи не по-късно от 12.00 ч. на 2 април 2011 г. МВнР предупреждава, че това вероятно е последната възможност за организирана евакуация от Либия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *