Евробарометър: Евро в България до 2025 г.

Приблизително половината респонденти от България (52%) считат, че до 2025 г. страната ще е част от еврозоната. Резултатите в Румъния показват 67%, а най‑оптимистично настроени са жителите на Хърватия — макар тя да се присъедини към ЕС едва юли тази година, 79% от запитаните смятат, че в близките 12 години страната им ще приеме еврото. Наред с това, проучването показва, че въпреки икономическата и социална криза, чувството, че еврото смекчава последиците от кризата, постепенно се увеличава, макар и да остава до голяма степен малцинство.
Запитани коя според тях ще бъде най-голямата икономическа сила в света през 2025 г., мнозинството от жителите на ЕС (73%) посочва Китай. Мнението на българите е малко по-различно — 68% от анкетираните дават приоритет на САЩ, а на Китай — 54%.
Проучването на общественото мнение „Евробарометър“ за октомври, поръчано от Европейския парламент, показва интересни резултати в контекста на предстоящите европейски избори през май 2014 г. Проучването има за цел да измери възприемането на европейците на икономическото и социалното им положение и на текущите реформи в бюджетната и банковата области. Изследването беше осъществено от TNS Opinion чрез използването на методи, включващи директни интервюта с 26 624 респондента в 28-те държави членки.
Справяне с кризата
Според събраните данни голяма част от европейците продължават да смятат, че за справяне с кризата координацията между държавите членки е за предпочитане пред индивидуалните мерки. За координирания подход се обявяват предимно младите хора, ръководните кадри и учащите се. Относно предвижданията до 2025 г., почти един от всеки двама европейци счита, че Европейският съюз е в най-добра позиция да им даде възможност да се възползват от положителните последици от глобализацията.

Според респондентите, трите инициативи, които биха подобрили в най-голяма степен функционирането на европейската икономика са:

подобряването на професионалното обучение и образованието;

намаляването на бюджетния дефицит и държавния дълг;

улесняването на учредяването на предприятия.

Бюджет
След като бяха запитани относно това какъв е бюджетът на Европейския съюз спрямо БВП, европейците бяха приканени да изразят и мнението си относно приоритетите, които биха искали да видят отразени в този бюджет.
Двама на всеки петима европейци смятат, че бюджетът на ЕС (около 1% от БВП на всяка от държавите членки, т.е. около 145 милиарда евро) е „колкото трябва“. Приблизително половината от запитаните българи (47%) нямат мнение по въпроса. За сметка на това, 64% смятат, че на първо място бюджетът на ЕС трябва да се изразходва за постигане на икономически растеж (5% повече, отколкото показва статистиката през 2011 г.). На второ място е общественото здравеопазване, а процентът на научните изследвания се е увеличил с 6 пункта и възлиза на 17%.
Повечето българи смятат (63%), че подкрепата на банките в затруднение би била по-ефективна на европейско, а не на национално ниво.

Третата част на „Евробарометър“, която ще се публикува в средата на ноември, ще бъде посветена на възприемането от страна на европейците на Европейския парламент (т. нар. парламетър).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *