Евродепутатите: Първо реформа в ЕС, след това нови разширявания

При преговорите с кандидатките оттук насетне Европейската комисия ще е много по-взискателна, увери Оли Рен

14.12.2006

Европейският парламент настоя да бъдат реформирани институциите на ЕС преди каквото и да било следващо разширяване на съюза. Подобна реформа според евродепутатите трябва да бъде направена преди изборите за Европарламент през 2009 г.

В декларация, приета с 398 гласа „за“, 99 „против“ и 36 въздържали се, членовете на ЕП подчертават, реформата е необходима, за да може съюзът да функционира по-ефикасно, по-прозрачно и по-демократично.

Евродепутатите приеха и доклада на председателя на Комисията по външна политика Елмар Брок за разширяването на ЕС след присъединяването на България и Румъния.

Текстът разглежда възможностите за членство за държавите кандидатки Турция и Хърватия, както и страните от Западните Балкани.

Дата за окончателно присъединяване не трябва да се дава прекалено рано, а преговорите за присъединяване трябва да следват времева рамка, която да се основава на придържане към политическите критерии – тяхното спазване трябва да има определящо значение за напредъка на преговорите, смятат евродепутатите.

В процеса на приемането на нови страни в ЕС, Европейската комисия ще следи много по-внимателно хода на присъединяване, ще поставя по-строги условия пред страните кандидатки и ще следи стриктно как тези условия се изпълняват, увери еврокомисарят по разширяването Оли Рен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *