Евродиректива ще определя сроковете за разплащане с малките фирми

Евродиректива ще определя максимални срокове, в които трябва да бъдат извършвани плащанията към малките и средни предприятия от страна на публичните институции, съобщава Bulgaria On Air. До две години тя трябва да бъде транспонирана в националното ни законодателство и да започне да функционира. Контролни органи ще следят за забавени плащания и ще санкционират некоректните платци.

По данни на Българска стопанска камара междуфирмената задлъжнялост в момента възлиза на 103 млрд. лева. Според експерти проблемът е, че делът на просрочените суми е около 35-40 на сто или 35-40 млрд. лева, които бизнесът чака за доставени вече стоки или услуги. Според зам.-председателят на БСК Камен Колев забавените плащания тормозят бизнеса и не му дават шанс за развитие.

Според зам.-министър на икономиката и енергетиката Красин Димитров евродирективата, която трябва да бъде въведена и у нас е много добър инструмент за регулиране на отношенията по плащанията и помага да се намали периодът за извършването им. Министър Димитров акцентира върху факта, че в период на икономическа криза е особено важно да се насърчава навременното разплащане по търговските сделки.

Заместник-министърът изрази убедеността си, че държавните компании трябва да са пример по отношение на навременните разплащания. Той припомни, че израз на тази отговорност са били предоставените допълнително 116.1 млн. лв. бюджетни средства за разплащане на просрочените задължения на държавата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *