Еврозоната даде 30 дни на Гърция, за да си оправи проблемите

Страните от еврозоната дадоха на Гърция срок до средата на март да представи още мерки за борба с огромния си бюджетен дефицит. Това бе единственото послание след вчерашната среща на финансовите министри от еврозоната, на която се очакваше да бъдат дадени повече подробности за това как ще се помогне на страната.
Финансовият министър на Гърция е поискал одобрение на предложените досега планове за съкращаване на бюджетните разходи. Освен това той е предупредил, че само заявената през миналата седмица подкрепа за страната му може да се окаже недостатъчна за преодоляване на пазарния натиск върху нея, както и върху Португалия и Испания.
Заради своите проблеми Гърция се превърна в първата държава от еврозоната, която има нужда от подобна помощ в 11-годишната история на общността. През последните седмици стана ясно, че заради големия си бюджетен дефицит и прекомерната задлъжнялост страната е силно затруднена в осигуряване на необходимите й средства.
В защита на Гърция вчера се изказа председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер. Той заяви, че „финансовите пазари грешат тотално, ако си мислят, че могат да разрушат Гърция“, предава CNBC.
Той, както и останалите участници в срещата, са поставили 30-дневен срок на Гърция да докаже, че плановете й са решителни и адекватни на случващото се. Ако до средата на март страната не докаже, че благодарение на мерките се справя с проблемите, то Гърция ще трябва да представи нов план за ограничаване на дефицита.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *