Еврозоната с все по-слаби икономически данни

Европейският сектор на услугите, е растял с най-бавния си темп за последните четири години, след като коментарите за предстояща рецесия в САЩ, започнаха все повече да тежат на европейското развитие.

Индексът в сектора на услугите на Еврозоната, се свива през януари до 50.6 пункта , което е най-ниското му ниво от юли 2003 г. Предварителните януарски данни, прогнозираха спад до 52.0 от 53.1 през декември. Припомняме, че стойности под 50 пункта, показват свиване (рецесия в сектора).

Федералният резерв на САЩ, съкрати лихвеното ниво на страната с 2.25 процентни пункта от септември до сега, което е най-бързата монетарна корекция от 1990 г. Въпреки все по-силните сигнали за растящи икономически проблеми в Еврозоната, ЕЦБ упорито отказва да коригира лихвеното ниво, тъй като поставя за свой приоритет борбата с инфлацията.

„Икономическият растеж на Еврозоната се свива доста бързо“, коментира британски икономист. „Все пак, с подобреното пазарно равновесие и достигнато дъно в САЩ, можем да очакваме възстановяване на европейските държави през второто полугодие. Смятам, че не е нужно ЕЦБ да сваля лихвите на този етап“, продължава той.

Инфлацията в Еврозоната достигна 14-годишен връх през Януари (3.1%), като вече е далеч над установения от банката таван на 2%. Същевременно, икономиката на САЩ показа ръст от едва 0.6% през четвъртото тримесечие на 2007 г., което е най-слабото й представяне от 2002 г. насам.

Въпреки решителния отказ на ЕЦБ да последва колегите си от ФЕД в намаляването на лихвеното ниво, инвеститорите се надяват Трише да смекчи прекалено уверения си тон на пресконференцията след заседанието в четвъртък. Припомняме, че МВФ съкрати прогнозата си за ръст на Еврозоната през 2008 г. от 2.1% на 1.6%. Световната икономика пък се очаква да забави растежа до 4.1%.

Веднага след оповестените по-слаби европейски данни, доларът бързо започна да връща изгубените си позиции към еврото. Началото на деня, валутната двойка евро-долар започна при ниво от $1.4820, а след изнесения доклад за развитието в сектора на услугите, еврото падна рязко до $1.4665.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *