„Евроинс“ с 18,3 млн. лв. премиен приход за първото тримесечие

С 2% е спаднал премийният приход на ЗД Евроинс АД за първото тримесечие на 2009 г. в сравнение със същия период на миналата година, отчитат от компанията. Към края на март 2009 г. той е 18,3 млн. лв. спрямо 18,7 млн. лв. към март 2008 г. Причината е взетото от мениджмънта решение за целенасочено намаляване на експозицията на компанията към застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите“.
Въпросното решение е предизвикано от негативните резултати, регистрирани през последните години от застрахователния пазар като цяло. Броят на сключените полици през периода по задължителната „Гражданска отговорност“ отбелязва спад с над 25%, като същевременно средната цена на полица бележи ръст от 30%. Тази мярка се очаква да доведе до запазване обема на премийния приход по застраховката и паралелно с това да подобри съществено финансовите резултати от този вид бизнес, предвид записания по-малък риск на по-висока цена.
При останалите застрахователни линии „Евроинс“ отчита ръст спрямо предходния период, като той е най-съществен при селскостопанските застраховки- 46,3%, следван от застраховките на имущество- 10,09%, каско застраховки- 3,3%.
Административните разходи намаляват с над 10%, докато аквизиционните разходи се задържат на нивото от съпоставимия период на миналата година.
Реализираният финансов резултат за периода е загуба от 441 хил. лева. За първи път през последните три тримесечия компанията отчита положителен технически резултат – 150 хил. лева.
За второ тримесечие на тази година дружеството очаква да отбележи незначителен ръст на премийния приход в сравнение с идентичния период на 2008 г., както и да реализира нетна печалба вследствие на прогнозираните положителен технически резултат и положителен финансов резултат от инвестициите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *