Еврокомисарски десант се задава утре по програма САПАРД

Утре пристигат проверяващи еврокомисариот Генерална дирекция „Земеделие“ на Европейската комисия и от ОЛАФ, съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов по БНР.
От резултатите на проверката в голяма степен зависи съдбата на блокираните средства по програма САПАРД. В началото на септември ще стане ясно какви санкции ще претърпи страната ни заради неправомерни действия на предишното ръководство на земеделското министерство и по преките плащания на площ, съобщи още Найденов. Единственият му полезен ход е да води преговори санкциите да бъдат по-малки.
„За съжаление общо взето сме в ситуация да чакаме присъдата. Тези санкции могат да бъдат от нула до 100%. Ще опитаме и ще направим всичко възможно да могат да бъдат смекчени“, каза Найденов.
Той обяви, че ще се наложат спешни мерки и за Интервенционната агенция, тъй като се оказва, че тя не е оборудвана дори и с необходимия софтуер.
Според него обаче, лошото качество на реколтата тази година няма да повлияе върху цената а хляба. Министърът смята, че практиките на политически протекции върху определени проекти по земеделските европейски фондове ще бъдат прекъснати чрез обявяването на конкурси за ръководни длъжности във фонд „Земеделие“.
„На първо място, трябва да се започне от „главата“, тоест от ръководството на Държавен фонд „Земеделие“. В най-кратки срокове ще бъдат обявено конкурсите, тъй като преди да ги обявим трябва да бъде структуриран бордът на фонда, трябва да бъдат назначени и зам. министри в други министерства“, закани се министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *