Еврокомисар: Всеки ден ЕС дава 1 млрд. евро за внос на горива, 300 млн. – на Русия

Всеки ден Европейският съюз плаща по 1 млрд. евро за внос на изкопаеми горива отвън, 300 млн. евро отиват всекидневно в Русия. Това съобщи еврокомисарят за действия по климата Кони Хедегор на среща с премиера Пламен Орешарски, цитирана от правителствената пресслужба.

„Днес Европа всеки ден изпраща 1 милиард евро вън като по този начин се разплаща за вноса на изкопаеми горива отвън. Всеки ден изтичат 300 милиона евро към Русия, за да платим за получените изкопаеми горива от там. Не е ли по- интересно да повишим енергийната ефективност, да работим по- добре за енергийната политика на Европа, за да може да инвестираме тези пари в Европа“, каза европейският комисар. Хедегор отбеляза, че има много предизвикателства пред енергетиката на България. Според нея амбициозните цели, които Брюксел си поставя във връзка с измененията на климата се съчетават с повишаването на ефективността в енергетиката и на конкурентоспособността.

Орешарски се е съгласил, че големият резерв на българската икономика е енергийната ефективност.“Ще продължим да работим за подобряване на параметрите на енергийната ефективност – един параметър, по който България изостава“, каза премиерът с уговорката, че запазва скептицизма си спрямо крайните цели на ЕС, които по думите му „трябва да бъдат балансирани с целите на икономическото развитие и да не допринасят за влошаването на конкурентоспособността на европейските икономики като цяло“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *