Еврокомисията и ИТ секторът стартират партньорство за 2,5 млрд. евро

Европейската комисия и европейският сектор за генериране, съхранение и разпространение на данни поеха ангажимент да инвестират 2,5 млрд. евро в публично-частно партньорство, чиято цел е укрепване на сектора и извеждане на Европа на предни позиции в света в надпреварата по отношение на данните, съобщава пресслужбата на ЕК.

Управлението на големи масиви от данни може да доведе до следните резултати:
• контрол върху близо 30 % от световния пазар на данни от страна на европейските доставчици;
• 100 000 нови работни места в Европа до 2020 г.;
• понижаване с 10 % на потреблението на енергия, по-добро здравеопазване и по-висока производителност на машините в промишлеността.

Днес ще бъде подписан меморандум за разбирателство за създаване на публично-частното партньорство в областта на големите масиви от данни от заместник-председателя на Европейската комисия Нели Крус и президента на Big Data Value Association Ян Сунделин, който представлява компании като ATOS, Nokia Solutions and Networks, Orange, SAP, SIEMENS и изследователски организации като Fraunhofer и Германския център за изследване на изкуствения интелект. ЕС е предвидил над 500 млн. евро за инвестиции през следващите 5 години (2016-2020 г.) по „Хоризонт 2020″, а се очаква партньорите от частния сектор да вложат поне четири пъти повече средства (2 млрд. евро).

Нели Крус заяви: „Данните са двигателят и основата на бъдещата икономика. Всеки тип организация се нуждае от този основен елемент, за да подобри резултатите си – от фермата до завода, от лабораторията до магазина“.

Публично-частното партньорство ще помогне за насочване на изследователските усилия на публично, частно и академично равнище в подкрепа на новаторски идеи за използване на големите масиви от данни в области като енергетика, промишлено производство и здравеопазване, за да се предоставят услуги от рода на персонализирана медицина, логистика на хранителните продукти и прогностични анализи. Като се изпълнява Стратегическата програма за научни изследвания и иновации и се насочва подкрепата по линия на „Хоризонт 2020″ към общи приоритети, с публично-частното партньорство ще се засилят позициите на европейската общност в областта на големите масиви от данни и ще се помогне за полагане на устоите на просперираща, основана на данните икономика на бъдещето. То ще подпомага и „пространствата на иновации“, които ще предоставят сигурни условия за експерименти както със свободно достъпни данни, така и с частни данни. Тези пространства на иновации ще действат и като бизнес инкубатори и центрове за развитие на умения и най-добри практики.

Публично-частното партньорство, което трябва да стартира на 1 януари 2015 г., е един от първите резултати от новата политика и план за действие на Европейската комисия за ускоряване на развитието на основана на данни икономика в Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *