Еврокомисията няма да наказва държавите не приемащи квотите за бежанци

~~Европейската комисия (ЕК) не е запозната с идеята държавите от Европейския съюз (ЕС), които не приемат предложените от нея квоти за разпределението на мигрантите, да бъдат лишени от част от общностните фондове. ЕК не възприема подобна идея, заяви на пресконференция в Брюксел в отговор на въпрос говорителят на комисията Маргаритис Скинас.

Той добави, че Еврокомисята не само че не подкрепя налагането на наказания, но и няма правно задължение да предприемаме подобни мерки. „Предпочитаме да насърчаваме, вместо да наказваме“, уточни Скинтас. По думите му няма правни условия за съкращаване на фондовете на ЕС при такива обстоятелства. „Би трябвало, според подобна идея, да преразгледаме многогодишния бюджет на ЕС, а нямаме такова намерение“, добави говорителят.

По повод провала на министрите на вътрешните работи на ЕС снощи да постигнат единодушие за утвърждаването на предложението на ЕК за разпределянето на 120 хиляди мигранти Скинас посочи, че се търси решение, което да бъде подкрепено от всички.

Същността на темата изисква поемането на отговорност от всички, допълни той по повод възможността предложението на комисията да бъде прието с гласовете на 16 от 28-те държави в ЕС.

Подробностите по нашето предложение подлежат на преговори, каза говорителката на ЕК Наташа Берто. Тя заяви вчера, че комисията би отстъпила от настояването си квотите да бъдат задължителни.

По-рано днес германският вътрешен министър Томас де Мезиер каза, че ЕС трябва да обсъди начини да окаже натиск над страните, които са против разпределянето на мигранти. По негово мнение би било справедливо държавите от ЕС, които ползват средства от структурните фондове, но отказват схемите за разселване, „да получават по-малко средства“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *